Több olyan esetről számolt be a PDSZ, amikor az április 20-ai sztrájkban résztvevő tanároknak hetekre szüneteltették, vagy egyáltalán nem állították vissza tb-jogviszonyát; volt, amikor az orvosnál derült ki, hogy az érintett tanárnak nincs biztosítása. A szakszervezet szerint a Magyar Államkincstár így akarja zsarolni a pedagógusokat – írja a HVG.

Egy tanár azzal kereste meg az Eduline-t, hogy elmondása szerint az április 20-i pedagógus sztrájk óta nem állították vissza társadalombiztosítását. Az érintett tanár iskolája felkereste a Kliket, ahol közölték, tudnak a problémáról, és már felvették a kapcsolatot a Magyar Államkincstárral. Az indoklásuk szerint a számítógépes rendszerben akadt probléma, de nem részletezték, hogy ez mit takar.

Hasonló esetekről számolt be a Pécsi Stop is. A lap azt írja, hogy Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pécsi ügyvivőjének több tanár is jelezte, a sztrájk napjára a munkáltató szüneteltette a társadalombiztosítási ellátást.A PDSZ-hez befutott egy olyan eset is, amelynél elmulasztották helyreállítani a jogviszonyt, és a tanár az orvosnál tudta meg, TAJ-száma még mindig „pirosban” van.

A lapnak Nyitrai Károly, a PDSZ jogásza azt mondta, hogy „társadalombiztosítási ellátás csak abban az esetben szünetelhet, ha az adott munkanapon az érintett közalkalmazott/munkavállaló egyáltalán nem végzett munkát, tehát nincs társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelme. A pedagógusok esetében a kötött munkaidőrész két részből áll - neveléssel-oktatással lekötött munkaidő, illetve az efölötti kötött munkaidő rész. Az ezen felüli kötetlen munkaidőrészt pedig a pedagógus bárhol és bármikor munkavégzéssel töltheti. Azt csak konkrétan a pedagógusok tudják eldönteni, hogy a sztrájk napján végeztek-e munkát, pl. elláttak-e reggeli ügyeletet, vagy végeztek-e délután kísérést vagy ad absurdum javítottak-e dolgozatot otthon aznap este. Ha bármilyen munkát végeztek, akkor a társadalombiztosításuk azon a napon nem szünetelhetett.”

Sületlenséget állít az Államkincstár

Az április 20-ai sztrájk után a PDSZ jelezte először, hogy probléma lehet a tb-jogviszonnyal. Közleményük szerint a Magyar Államkincstár április 26-án kiküldött egy tájékoztató levelet, miszerint annak a tanárnak, aki részt vett az április 20-i (egyébként jogszerű) sztrájkban, munkabeszüntetés napján szüneteltették tb-jogviszonyát.

A PDSZ szerint a Magyar Államkincstár tájékoztatója “sületlenséget tartalmaz”, mert a tb-ellátás nem függeszthető fel a sztrájk idejére, sőt még jogsértő is lenne a jogviszony szüneteltetése. Mint írják, az Államkincstár levele “egy dologra biztosan alkalmas: a megfélemlítésre”. Ezenkívül felszólították a Magyar Államkincstár vezetőjét, hogy vonja vissza kiküldött tájékozatót.

Ellentmondó törvények

Az erre vonatkozó törvények viszont ellentmondani látszanak egymásnak. A sztrájktörvény szerint “a munkaviszonyhoz kapcsolódó társadalombiztosítási jogokra és kötelezettségekre a társadalombiztosítási jogszabályok az irányadók azzal, hogy a jogszerű sztrájk időtartamát szolgálati időként kell figyelembe venni”, vagyis munkabeszüntetés idején is jár a tb-ellátás.

A tb-törvény viszont azt mondja, hogy szünetel a biztosítás, “a munkavégzési (szolgálatteljesítési) kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt, kivéve, ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére a munkaviszonyra vonatkozó szabály szerinti átlagkereset jár, vagy munkabér (illetmény), átlagkereset (távolléti díj), táppénzfizetés történt.” Azaz a tb-törvény szerint igaza van a Magyar Államkincstárnak.

A hvg.hu által megkérdezett jogászok azt mondták, még szakmai körökben is vita, hogy ilyen esetben melyik törvény az irányadó. Hozzátették, korábbi sztrájkok idején ez nem volt probléma, és nem is értik, hogy most miért merült fel ez a kérdés.

Forrás: HVG