Egy álláskereső 2 éven át szakmát tanulhat és dolgozhat, miközben munkáltatója évente 2,2 millió forintot takaríthat meg utána. Az EU által támogatott programba 10 ezer embert vonnak be 2018 végéig – írja a vs.hu.

10,4 milliárdos támogatásra pályázhatnak a közép-magyarországi cégek, hogy csillapíthassák munkaerőéhségüket. Keresleti piac van, vagyis nem az álláskeresők állnak az ajtóban, hanem a munkáltatók kutatnak utánuk. Akkora a munkaerőhiány, hogy az „Út a munkaerőpiacra” néven futó VEKOP-8. 1. 1. programba szinte bárki bekerülhet, akinek nincs munkája.

„Nincs olyan 25 év feletti álláskereső, akit ne tudnánk bevonni. Sőt, nem kell álláskeresőnek lennie, mert a munkaerő-közvetítést kérőket is fogadjuk, még a 35 éves háromdiplomásokat is” – idézi a HR Portál cikke Szabolcsi Viktor projektmenedzsert, a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársát.

Azért vannak kiemelt célcsoportok: az alacsony iskolai végzettségűek, a 25–35 év közötti diplomás pályakezdők, a tartósan állást keresők, az 50 év felettiek és a közfoglalkoztatottak, akik a nyílt munkaerőpiacon szeretnének elhelyezkedni. Ők teszik ki a támogatottak mintegy felét. „Ennyire átfogó program nem volt eddig, amely lefedi az összes hátrányos helyzetű álláskeresői csoportot” – mondta Szabolcsi.

Közép-Magyarországon összesen 10 ezer fős keretből „dolgoznak” 2 év alatt. Céljuk, hogy a projektből való kilépés után 6 hónappal a foglalkoztatottak száma 3 ezer fő legyen; a projektből kilépés pillanatában ez az irányszám 4900 fő, és 1600 alacsony végzettségű jelentkezőt akarnak valamilyen szakvégzettséghez juttatni.

Forrás: vs.hu