Félautomata defibrillátor növeli ezentúl a budapesti Benczúr Hotel vendégei és a fővárosi VI. kerületben élők biztonságérzetét. Az életmentő készüléket a magyarországi Rotary klubok adományozták a szakszervezeti vagyont kezelő szállodának, amelynek 15 munkatársa kiképzést is  kapott az orvosi műszerrel történő újjáélesztés alkalmazására.

A budapesti szállodák sorában elsőként a Benczúr Hotel kapott lehetőséget arra, hogy a szálló vendégei, munkatársai és a környéken lakók biztonságérzetét egy félautomata defibrillátorral segítse. A Magyarországi Rotary Clubok Szövetsége, a Rotary Club Budapest Egyesület és a Rotary Club Budapest-Margitsziget Egyesülete ugyanis félautomata defibrillátort adományozott a fővárosi Benczúr Hotelt üzemeltető Autonóm-ÉSZT-SZEF Vagyonkezelő Kft.-nek. Az életmentő készüléket a VI. kerületi, 160 szobás szállodában helyezték. Az eseményen megjelentek a vagyonkezelő tulajdonosainak képviselői, dr. Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnökei, valamint Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke is.

Varga Tamás, a szálloda ügyvezető igazgatója egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a Benczúr a budapesti szállodák sorában az elsők között kívánja a vendégei, munkatársai és a környéken lakók biztonságérzetét növelni a félautomata defibrillátor segítségével. A szálloda munkatársai közül tizenöten kaptak szakszerű kiképzést a készülékkel történő újraélesztés elsajátítására, de emellett megismerték a szívmasszázs és a mesterséges lélegeztetés helyes technikáját is.

A szálloda a 160 szobájában és a rendezvénytermeiben naponta több száz szállóvendéget és konferencia résztvevőt fogad, akik ezáltal nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Elhelyezésének köszönhetően a Benczúr Hotel vonzáskörzetében lévő követségek és más nemzetközi szervezetek, valamint a környéken lakók számára is elérhetővé válik egy életmentő készülék – tette hozzá az ügyvezető igazgató.  

A LIFEPAK CR Plus defibrillátor átadásán az adományozók nevében Csóka Imre, a Magyarországi Rotary Clubok Szövetségének kormányzója elmondta:  a LIFEPAK CR Plus félautomata készüléket speciálisan a laikus életmentő képzettségének megfelelően alakították ki. Könnyen kezelhető, egygombos készülék, nagyon jó minőségű, magyar nyelvű hangüzenettel irányítja a felhasználót. EKG készítésére alkalmas, így a kiérkező mentőknek nem kell az elektródákat kicserélni. Klinikailag bizonyítottan csökkenti a defibrillálás során keletkező égési sérüléseket. A készülék magas színvonalú szolgáltatásai és egyszerű kezelhetősége alkalmassá teszik arra, hogy nyilvános helyre is kihelyezhető.

Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Ezek az esetek szinte mindig halállal végződnek, kivéve, amikor van azonnali segítség. Amikor a szívhalál kórházon kívül következik be, az újraélesztés lehetősége annak a kezében van, aki jelen van és segít. Minden perc számít, mivel a vérkeringés leállta után négy perccel már agyi károsodás következhet be. A mentők megérkezéséig késedelem nélkül el kell kezdeni az újjáélesztést, lehetőleg defibrillátor használatával.

Kun J. Erzsébet