Noha hónapokon át egyeztetett a kabinet a pedagógusok sztrájkbizottságával, a szakértő szerint egyetlen olyan pont sincs az oktatási törvényeket módosító csomagban, amelyet a megállapodások szerint fogalmaztak volna meg – írja a Népszabadság.

Sajátosan időzített Balog Zoltán erőforrás-miniszter, amikor úgy döntött, kedden nyújtja be a parlamentnek az oktatási törvényeket módosító csomagot. Két nappal későbbre, csütörtökre invitálták ugyanis újabb egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságát, hogy a tervezett változtatásokról egyeztessenek.

Noha ez kevéssé barátságos lépés, Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) oktatási szakértője úgy véli: az időzítéssel van a legkevesebb baj, sokkal nagyobb gond az, ami a módosítások között szerepel, s mindaz, ami hiányzik a csomagból.

A szakember úgy összegzett: bár a sztrájkbizottság hónapokon át tárgyalt a kormánnyal, a módosítások között egy olyan pont sincs, amelyben az egyeztetések során, szóban megállapodtak volna, számos változtatás napirendre sem került az egyeztetéseken, több módosítást pedig nem a megbeszéltek szerint foglaltak írásba.

Szüdi kiemelte: a differenciált béremelést támogatnák. Azt viszont elutasítják, ahogy most bevezetné a kormány: erre ugyanis azt az összeget szánná a kabinet, amit – az életpálya alapján – már korábban odaígért. Vagyis nem a 2017. szep­tember 1-jére ígért béremelés után vezetnék be a differenciált premizálását, hanem ahelyett. Szerinte elfogadhatatlan az is, hogy bár a kormány megígérte a tanári terhek csökkentését, továbbra is heti 32 órát kellene az iskolában lenniük, és marad a 22-26 tanóra is, mit sem törődve az érdekvédelmi szervezetek érveivel. Így járt el a kabinet a tankötelezettség korhatárával is, amelyet továbbra sem hajlandó emelni.

Az iskolák teljes államosításáról és a Klik átalakításáról szólva Szüdi azt mondta: teljes a káosz. Szerinte a parlamentnek benyújtott módosításokból még az sem derül ki, hogy miként alakul át az állami intézményfenntartó tankerületi központokká. Annyi olvasható csak ki a tervezetből, hogy lesznek tankerületi központok és lesz oktatási központ. Arról viszont egy szó sincs, ezek milyen kapcsolatban lesznek egymással, miként működnek majd.

Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke azt mondta, lesz egy új központ, várhatóan Klebelsberg néven, lesz 56 tankerületi központ, és ezek alatt állnak majd az iskolák. Szüdi János erre ezt mondta: nem azzal kell foglalkoznia, hogy ki mit mond, hanem azzal, hogy mi szerepel a javaslatban. Márpedig abból kevés dolog derül ki az új fenntartó működéséről.

Ezek szerint nem számít gördülékeny átállásra júliusban? – kérdeztük Szüdi Jánost, amire úgy felelt:

– Május 18-a van, a kormánynak, ha tartja korábbi ígéretét, amely szerint július elején indul az új fenntartó, akkor már két hónapja sincs. Ehhez képest nemhogy az átállás nem kezdődött el, még annak folyamatát sem határozták meg tisztességesen.

Forrás: Népszabadság