A munka ünnepe és a pünkösd miatt eddig három vasárnapon tarthatott nyitva valamennyi üzlet azóta, hogy a kormány eltörölte a kötelező zárvatartást. Több nagy cég nem használta ki valamennyi lehetőséget, van olyan egység, amelyik csak a most következő vasárnapon nyit ki újra. Sok helyen változott a nyitvatartás is. A kereskedelmi alkalmazottak pedig – akiknek jó része most már inkább pihenne, vagy legalább a korábbinál magasabb vasárnapi bérpótlékot szeretne – arra várnak, hogy döntsenek végre róluk – írja a Metropol.

Viták: bér, szabadnap

Szeptemberre rendezné a kormány a kereskedelmi dolgozók helyzetét, miután egy évvel a vasárnapi boltzár bevezetését követően mégis lehetővé tette az üzleteknek, hogy a hét minden napján nyitva tartsanak. Kedden egyeztettek a munkaadói szövetségekkel és a szakszervezetekkel a legfontosabb kérdésekben: a vasárnapi bérpótlék emeléséről (a boltzár eltörlése óta ismét 50 százalék), és arról, hány szabad vasárnapjuk legyen az alkalmazottaknak.

A tárgyalásról, amely várhatóan két hét múlva folytatódik, Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a Metropolnak elmondta: kialakultak az álláspontok. – A három nagy munkaadói szervezet közül a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatja azt az érdekképviseleti követelést, hogy a bérpótlék emelkedjen 100 százalékra, a munkáltató pedig a jelenlegi egy helyett két vasárnapi pihenőnapot biztosítson havonta a dolgozóknak. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ) azonban úgy véli, a pótlékemelés túl nagy terhet róna a tagjaikra.

Sáling József szerint a nagy cégek tudnának többet fizetni a vasárnapi munkáért, és többségükben a hajlandóság is megvan rá. Már csak azért is, mert a szektorban nagy a munkaerőhiány. A különféle kormányzati intézkedések és a piaci környezet változásainak – például a belengetett különadók, az online kasszák vagy a vasárnapi zárvatartás bevezetése – hatására a cégek jelentősen leépítették a dolgozói létszámot, így a vasárnapi újranyitás most nehezen megoldható.

A kis- és közepes vállalkozásoknak viszont valóban gondot okozhatna a pótlékemelés a szakszervezeti elnök szerint. A kkv-k nem tudják annyival növelni a forgalmukat a hét utolsó napján, hogy az fedezze a pluszkiadást. A kisebb forgalmú és létszámú cégeknél valamilyen könnyítést lenne érdemes bevezetnie az államnak: például a pótlék 50 százalék fölötti részét leírhatóvá kellene tenni az adóból.   

Még szokják a vásárlók

 Tavaly március 15-e, a boltzár bevezetése előtt az Ipsos felmérése szerint a magyarok 22 százaléka szeretett vásárolni vasárnaponként, 12 százalékuk pedig ruházati, lakberendezési vagy műszaki boltokban töltötte ideje egy részét. Hogy az egyéves szünet mennyiben változtatta meg a szokásaikat, csak később derül ki, a Tescónál mindenesetre elégedettek voltak az elmúlt három vasárnap forgalmával.

Az Auchannál úgy látják, mivel az emberek a zárvatartás bevezetésekor is viszonylag gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, a régi-új helyzetben is erre számítanak. A SPAR-üzletek forgalmának 9 százalékát tette ki a vasárnap a bolt-zár bevezetése előtt, és a cég abban bízik, hogy a lakosság jelentős része újra a hét végére fogja időzíteni a nagybevásárlásokat. Átalakuló nyitvatartás

A zárvatartás elrendelésére sok üzlet, jellemzően a hét vége felé, megnyújtotta a nyitvatartását, csütörtöktől szombatig akár több órával is. A szabályozás eltörlése után a bevásárlóközpontok visszaálltak a korábban megszokott zárási időre: az üzleteket hétköznap és szombaton 21, vasárnap pedig 19 órakor zárják.  A vendéglátók általában egy órával tovább vannak nyitva, az egyéb üzletek azonban nagyon eltérő módon reagáltak.

A Decathlon például megszavaztatta regisztrált vásárlóit, és a helyi igényeknek megfelelően határozta meg az új nyitvatartást. Az IKEA – a vásárlók visszajelzései alapján – lerövidítette a hétköznapi nyitvatartási időt, és vasárnaptól mindennap 9 és 21 óra között lesz látogatható.

A Tesco hipermarketek a hétköznapinak megfelelően vannak nyitva vasárnap is, a kisebb üzletek pedig 8 és 16, illetve 8 és 20 óra között várják a vásárlókat. Mindez azonban még változhat. – Az új helyzethez való alkalmazkodás hónapokig is eltarthat, így a hosszú távon is fenntartható működést a tapasztalatoknak megfelelően fogjuk kialakítani – közölték. Azt is elárulták, hogy vizsgálják az éjszakai újranyitás lehetőségét is.

Az Auchan is egységesített: korábban voltak eltérések, mostanában azonban minden áruháza 8 és este 8 óra között van nyitva vasárnaponként. A SPAR-nál viszont érdemes tájékozódni a vasárnapi bevásárlás előtt, ugyanis boltonként eltér a nyitvatartás.

Forrás: Metropol