Folytatódik a gyakornoki és ösztöndíjprogram a szegedi kommunikáció szakon, az országban egyedülálló támogatási rendszernek köszönhetően a képzésre járó hallgatók több mint negyedénél a költségtérítés felét az együttműködő partnerek fedezik - közölte Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészettudományi karának dékánja kedden sajtótájékoztatón, a Tisza-parti városban.

A professzor elmondta: a hazai kommunikáció szakos képzések esetében 2013-ban komoly krízist okozott az állami finanszírozás drasztikus csökkenése. A hallgatók túlnyomó többsége nem kaphat állami finanszírozást, az önköltséges képzés pedig komoly terhet jelent nekik és családjuknak.

A változások nyomán alapképzésen a korábbi nyolcvanfős évfolyamonkénti létszám a felére csökkent, de azóta ezen a szinten stabilizálódott. A szakon az együttműködő cégekkel közösen Tandíjfelező néven - a tanulmányi eredményeken alapuló - ösztöndíjprogramot, Befutó néven pedig gyakornoki programot alapítottak - tette hozzá a dékán.

Szajbély Mihály kiemelte, a szorosabbra font külső kapcsolatok hatása, hogy a diákok korán, a tanulmányaikkal párhuzamosan kikerülnek a munkaerőpiacra, és ez lényegesen javítja későbbi elhelyezkedési lehetőségeiket.

A második éve működő gyakornoki programban részt vevő cégek tapasztalatai alapján a kommunikáció szakon jóval többről van szó, mint újságíróképzésről, a hallgatók sok helyen kamatoztathatják tudásukat. A kezdeményezéshez csatlakozott turisztikai vállalkozásoknál például a hallgatók a cégek online kommunikációjába kapcsolódnak be, feladatuk a többi között a közösségi médiamegjelenések koordinációja.