Nincs elég szakképzett húsipari szakmunkás Mohácson, ezért az önkormányzat és az új vágóhíd vezetése átalakította a helyiek foglalkoztatására vonatkozó megállapodást. Ennek értelmében a várostól kapott támogatás teljes összegét csak akkor kell visszafizetnie a cégnek, ha a mohácsi dolgozói létszám több mint húsz százalékkal elmarad a vállalttól. A pecsiujsag.hu munkatársa megkérdezte, mi lesz a pécsi vágóhíd sorsa.

Javában épül a gigavágóhíd Mohácson, a munka befejezéséig már csak néhány hónap van vissza. Az üzem és a gépsorok lassan tehát rajtra készek, ám úgy tudjuk, az üzemeltetőnek komoly fejfájást okoz, hogy a szükséges képzettséggel rendelkező munkavállalókat megtalálja.

Húsipari szakmunkásból ugyanis nem csak Baranyában, hanem az egész országban komoly hiány mutatkozik. A munkaerő-piaci helyzet miatt módosították a mohácsi önkormányzat, illetve az üzemet működtető MCS Vágóhíd Zrt. között létrejött megállapodást.

- Az önkormányzat az alapszerződésben az ingatlanértékesítésekor adott kedvezményt 300 fő foglalkoztatásához kötötte. A mostani szerződésmódosítás értelmében a vágóhídnak abban az esetben kell a kapott teljes kedvezményt visszafizetnie, ha a vállalt létszámnál húsz százalékkal kevesebb mohácsi munkavállalót foglalkoztat. Ha ennél kisebb az elmaradás, akkor létszámarányosan kell visszafizetni a kedvezmény összegét - magyarázta Nagy Endre, a Bonafarm égiszébe tartozó PICK Szeged Zrt. vezérigazgatója.

Nem kis összegről van szó, összesen ugyanis 180 millió forintos kedvezményt kapott a cég. Ha pedig a húsz százalékos határ alatt maradnak, munkavállalónként 600 ezer forintot kell kicsengetniük a mohácsi önkormányzatnak. 

Hozzátette, a módosításra azért volt szükség, mert az üzem bővítése miatt a még 2013-ban vállalt határidőhöz képest az üzem később indul, illetve kevés a helyi szakképzett húsipari szakmunkás Mohácson. A szakember szerint a helyzet várhatóan a megvalósuló képzéssel fokozatosan javul majd.

A tervek szerint a teljes kapacitáskor, várhatóan 2018-tól az üzem összesen 570 embernek ad majd munkát (a beszállítókkal együtt pedig mintegy 630 embernek), amelyből 350 lesz a mohácsi. Hogy a pécsiek mennyien lesznek, egyelőre nem lehet tudni. Mint ismert, év végéig leáll a termelés a pécsi vágóhídon, a létesítményben ezt követően csak a hűtőház és az export logisztikai részleg működik majd. Nagy Endre érdeklődésünkre úgy fogalmazott, még folyamatban vannak az egyeztetések a dolgozókkal a leendő mohácsi munkavállalásról. Hangsúlyozta, számítanak a tapasztalt szakemberekre, a pozitív visszajelzések pedig folyamatosan gyűlnek. 

Forrás: pecsiujsag.hu