Túl sok a nélkülöző, szegény ember az országban. Hogy az ügyben tenni kell, kétségtelen. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) például a létminimum fogalmának megváltoztatását tervezi. A szakszervezetek tiltakoznak – írja a Szabad Föld.

A Policy Agenda számításai szerint ahhoz, hogy ma Magyarországon egy felnőtt ember ne nélkülözzön, havonta 88 ezer forintra van szüksége. Az olyan családnak, amelyben két szülő nevel két gyereket, 255 ezer forintra.

Nem kell ahhoz mélyreható kutatásokat végeznünk – elég körbenéznünk a környezetünkben –, hogy megállapítsuk, nem mindenkinek jut ennyi. Tízből négyen nélkülözőnek számítanak Magyarországon, ők azok, akiknek nem áll a rendelkezésükre ekkora összeg havonta.

A KSH ezen változtatna: lejjebb vinné a létminimum elkerüléséhez szükséges összeget. A tervek szerint őszre lesz kész az új modell, addig a szakszervezetekkel tárgyalnak – amelyeknek egyáltalán nem tetszik a terv. Kétségtelen, a KSH új számítási módszere hatásos lenne: csökkentené az igazán szegények számát – papíron.

Érvelésük szerint évről évre egyre nagyobb az a társadalmi réteg, amelynek tagjai a létminimum alatt élnek, és ilyen széles rétegre koncentrálva nem lehet szakpolitikai döntéseket hozni. Sőt, szerintük, aki a megállapított (fejenként 88 ezer forintos) létminimum alatt él, nem törvényszerűen szegény.

Könnyen előfordulhat, hogy a létminimum szintjét a minimálbér mértékére (73 800 forint) csökkentenék, indoklásuk szerint ugyanis sok esetben nem csak a minimálbér a családok egyetlen bevétele, hiszen ez kiegészülhet például családi pótlékkal is. A szakszervezetek másképp látják: szerintük nem a létminimumot kellene csökkenteni a minimálbér szintjére, hanem éppen fordítva, a minimálbért a megállapított létminimumhoz igazítani. Ha keresztülviszik a tervüket, kétségtelen: kevesebb szegény ember lesz az országban ősztől. Legalábbis lehet bizonyos számokra hivatkozva ezt állítani.

Forrás: Szabad Föld