A Déli pályaudvar helyén parkot képzel el a kancelláriaminiszter. Lázár János ezt a Kormányinfón fejtette ki, és azt is hozzátette, hogy egyelőre nincs kormányzati álláspont a kérdésben, de még májusban lehet. A Vasutasok Szakszervezete átgondolatlannak tartja az ötletet.

Még májusban eldöntheti a kormány, hogy parkosítja-e a Déli pályaudvar területét. „Az a kérdés, hogy a Kelenföld vasútállomás ki tudja-e váltani a Déli pályaudvart. Ennek a kérdésnek az eldöntése szakmai kérdés, ha az a válasz, hogy igen, akkor én mindenféleképpen a zöldítést javaslom és nem a vegyes megoldást. Tehát nem javaslom azt, hogy beépítésre kerüljön bármire is, nem javaslom azt, hogy vegyes megoldás maradjon, akkor azt javaslom, hogy zöld legyen az egész, de ez csak az én javaslatom, félreértés ne essék, kormányálláspont még nincs” – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János.

„Kelenföldről, hogy oda akarják áthelyezni, hát az kriminális, hát az ... innen elmenni oda, szóval azért az…” – nyilatkozta egy utas.

A pályaudvar zöldségese viszont nem saját üzletéért, hanem inkább az ingázó utasokért aggódik. „Sok a szóbeszéd, mindenki találgat, de igazából senki nem tud semmit. Igen, nyilván a boltoknak sem jó ez, de itt nem erről a pár boltról van szó szerintem, hanem azokról az emberekről, akik bejárnak dolgozni, megvan egy rendszeres folyamat, ahol, amiben élnek. Ugye azokat helyettesíteni kell, a járatokat, buszokkal vagy nem tudom, mivel. Ezzel én nem értek egyet, hogy ezt megszüntetni” – nyilatkozta Kreisz István.

A Déli forgalmát az elképzelés szerint egy nagyobb volumenű korszerűsítés után a Kelenföld vasútállomásra terelnék át. A kormány a Vasutasok Szakszervezetének véleményét egyelőre nem kérte ki. „A MÁV-nál semmi olyan konkrétumról nem tudunk, ami olyan, hogy el lenne döntve, hogy a Déli pályaudvar bezárásra kerül. Jó lenne, hogyha ebben a kérdésbe inkább vasúti szakemberek, közlekedési szakemberek szólalnának meg, hogy egyáltalán közlekedési szempontból bezárható-e a Déli pályaudvar vagy nem” – mondja Meleg János, a szakszervezet elnöke.

A Fejlesztési Minisztérium nem nyilatkozott, annyi azonban biztos, hogy a tárca álláspontja ütközik Lázár Jánoséval. A tárca csak a pályaudvar üzemi területét zárná be, a személyforgalmat megtartaná.

Forrás: HírTV