Még a hét folyamán, valószínűleg szerdán vagy csütörtökön folytatja a tárgyalásokat a kormány a Pedagógusok Sztrájkbizottságával – értesült a Magyar Nemzet.

 

A sztrájkbizottság – melynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete – az április 20-i országos tanársztrájk óta várta a meghívást az egyeztetések folytatására a szervezet 25 pontos követeléséről. A kormány eddig arra hivatkozva nem jelölte ki a tárgyalások folytatásának napját, hogy még keresik a megfelelő időpontot.

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága azután döntött a munkabeszüntetés mellett, hogy bár 18-20 pontban közeledtek az álláspontok, de végső megegyezés nem történt a már január óta húzódó tárgyalásokon. A sztrájkban végül országszerte közel 1200 intézmény több mint 25 ezer pedagógusa és technikai dolgozója vett részt. A tanárok a munkabeszüntetéssel többek között azt kívánták elérni: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot úgy szervezze át a kormány, hogy az intézmények kapják vissza szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságukat; a pedagógusok óraszámát heti 22 órában határozzák meg; illetve az intézményvezetők keresetkiegészítéssel jutalmazhassák az átlagon felül teljesítő kollégáik munkáját. A sztrájkbizottság képviseletében Galló Istvánné, a PSZ elnöke sikeresnek ítélte a sztrájkot, ugyanakkor kiemelte: hogy eredményes is volt-e, az majd a tárgyalások folytatásakor derül ki.

Forrás: mno.hu