A Nemzetgazdasági Minisztérium hajlandó tárgyalni a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vasárnapi újranyitással kapcsolatos követeléseiről – tudta meg a Világgazdaság.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium hajlandó tárgyalni a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) – vasárnapi újranyitással kapcsolatos –  követeléseiről, amelyeket petíció formájában adtak át az érdekvédők április 17-ei tiltakozó akciójuk során a szaktárca képviselőinek. Erről Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár tájékoztatta május 4-ei levelében a KASZ-t.

A kiskereskedelmi dolgozók helyzetének javítása érdekében a KASZ és a legnagyobb hazai szakszervezeti szövetségek közös ajánlást fogalmaztak meg: a jelenlegi 50 helyett 100 százalékos vasárnapi pótlékot, havi két vasárnapi pihenőnapot kérnek, és azt, hogy évi legfeljebb 12 vasárnapról rendelkezzen a munkáltató. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülők kizárólag önkéntes alapon dolgozhassanak vasárnap.

Az MSZP április 17-én törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben szintén dupla vasárnapi pótlékot javasolnak. A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos hétfőn azt jelentette be, hogy szeptemberben rendezik a kereskedelmi dolgozók helyzetét a vasárnapi újranyitással kapcsolatban.

Forrás: Világgazdaság