A diákok főleg hétvégén érnek rá dolgozni, ezért nagyon örülnek, hogy a boltok újra kinyithatnak vasárnap. A diákszövetkezetekhez folyamatosan futnak be az igények a kereskedelmi cégektől a vasárnapokra, különösen, hogy sokkal gyorsabb diákmunkást kérni vasárnapra, mint új alkalmazottakat felvenni vagy átszervezni a már meglévő beosztást. A boltzár megszűnése pedig hirtelen jött. A szövetkezetek szerint a vasárnapi diákmunka vissza fog állni a boltzár előtti időszak szintjére, vagy esetleg még nagyobb is lesz az akkorinál. – írja az Origo.

„Vásárlóként örülök, hogy vasárnap is nyitva lehetnek a boltok, pénztárosként egyáltalán nem” – mondta Ágnes, aki egy budapesti közértben dolgozik. Eddig minden héten volt legalább egy szabadnapunk, most lesznek olyan hetek, amikor egy se lesz” – csóválta a fejét. Nem így Szandra, aki az iskola mellett szokott az egyik nagy multinál pénztárosként dolgozni: Heti plusz egy nap, ráadásul másfélszeres pénzért. Az havonta több tízezer forint, nagyon nem mindegy.” 

Nem gond diákot találni vasárnapra

A Mind-Diák szövetkezet közvetít diákmunkásokat  több olyan céghez is, amelyet érint a vasárnapi boltzár megszűnése, hipermarketekbe, ruházati üzletekbe, barkácsáruházakba, közölte Bor Katalin, a szövetkezet cégvezetője. A szövetkezeten keresztül a diákok főleg árufeltöltőként, pénztárosként, vevőszolgálati munkatársként dolgoznak. 

A Mind-Diáknál dolgozó diákok a cégvezető szerint pozitívan fogadták a boltzár eltörlését, hiszen a vasárnaponkénti műszakokkal nem kell az iskolai elfoglaltságukhoz igazítaniuk az esetleges munkavállalást. A vasárnapi munka megszervezése egyáltalán nem okoz gondot a szövetkezetnél, a diákok szívesen vállalnak munkát vasárnap. 

Vasárnapra tolódnak az igények

A partnerektől folyamatosan érkeznek be a megrendelési igények a diákszövetkezethez. A heti rendelés nagyságrendje nem változik, inkább a napok közti megoszlása rendeződik át. Bor Katalin szerint még kialakulóban van, hogy a hét mely napjain mennyi diákra van szükségük a cégeknek, de arra számít, partnereik fokozatosan visszatérnek majd a boltzár bevezetése előtti rendelési igényekre. 

Mások a preferenciák

A Meló-Diák Universitas szövetkezet 33 céghez közvetít diákokat bolti munkára, 99 százalékban árufeltöltő és pénztáros munkakörbe. Néhány cégnél hostessként dolgoznak az Universitas diákjai, közölte Kott Zoltán, a szövetkezet igazgatósági tagja. 

A diákok az Universitasnál is örülnek, hogy újra dolgozhatnak vasárnap. A diákmunkások preferenciái mások, mint a klasszikus munkavállalókéi, az iskola mellett délután, éjszaka és hétvégén tudnak leginkább dolgozni. 

A vasárnapi munka megszervezése az Universitasnál sem jelent gondot, a diákok jobban ráérnek hétvégén, és szívesen dolgoznak vasárnap. 

Könnyebb diákot kérni, mint új alkalmazottat felvenni

A boltzár eltörlése miatti igények már az Universitasnál is megjelentek. Kott Zoltán szerint kézenfekvő, hogy az érintett cégek diákmunkásokkal reagálnak a plusz munkaigényre, mert a főállású alkalmazottak számát nem lehet hirtelen növelni, a beosztásokat körülményes átírni, a diákszövetkezetek viszont gyorsan tudnak reagálni. 

Kott Zoltán a boltzár eltörlése utáni első vasárnapokon kiemelkedő igényekre számít, mert a cégeknek gyorsan meg kell oldaniuk a munkaerőigényt. Várhatóan egy-két hónapba beletelik, mire kialakul, a boltzár bevezetése előtti időszakhoz képest hogyan alakul majd a diákmunkások száma. Kott Zoltán szerint mivel a kereskedelemben amúgy is munkaerőhiány van, valószínűleg több igény lesz diákokra, mint korábban. Az Universitasnál nem számítanak arra, hogy a vasárnapi munka miatt a cégek kevesebb diákot kérnének a hétköznapokra. 

Vasárnapra másfélszeres fizetés jár

A Pannon-Work iskolaszövetkezetnek körülbelül tíz kiskereskedelmi partnere van. Ahogy a többi szövetkezetnél, a diákok itt is örülnek, hogy újra dolgozhatnak vasárnaponként, a toborzás nem okoz gondot. A vasárnapi munkával a diákok több pénzt tudnak keresni, és a munka nem vesz el időt az iskolától, közölte Várdai László, a diákszövetkezet értékesítési vezérigazgató-helyettese. 

A szövetkezet partnerei nem kérnek kevesebb diákot hétköznapokra, vasárnapokra viszont folyamatosan futnak be az igények. Várdai László szerint a vasárnapi boltzár eltörlése pozitív hatással lesz a Pannon-Work eredményére: árbevételük 2015-ben alapvetően a boltzár bevezetése miatt csökkent. 

Bukták a pótlékot

A vasárnapi boltzár bevezetésének nagy vesztesei a diákmunkások voltak (erről itt írtunk akkor, amikor aktuális volt). Bár a diákszövetkezetek akkor úgy látták, van elég munka, a fiatalok tudták pótolni a vasárnapot, ha nagyon akarták. Ennek ellenére sokat vesztettek. Egyrészt bukták az 50 százalékos vasárnapi pótlékot, ami hétköznapokon és szombatokon nem jár. Még ha egy diák dolgozott is másik napon vasárnap helyett, mindenképpen pénzt veszített.

A tanulás kárára mehetett 

Másrészt azoknak a diákoknak, akik nem engedhették meg maguknak, hogy kevesebbet keressenek (vagyis kevesebbet dolgozzanak), azoknak vasárnap helyett esetleg hétköznapra vagy éjszakára kellett munkát vállalniuk, ami könnyen a tanulás rovására mehetett. A vasárnapi boltzár eltörlésével a diákok többet dolgozhatnak, és többet kereshetnek, különösen, hogy az 50 százalékos vasárnapi bérpótlék rájuk is vonatkozik. Illetve ha tudnak vasárnap dolgozni, akkor könnyebben össze tudják egyeztetni a tanulást és a munkát. 

A felnőttek nem örülnek 

Ami a felnőtt kereskedelmi dolgozókat illeti, körükben már egyáltalán nem olyan népszerű a boltzár eltörlése, mint a diákmunkások közt. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete tüntetett is miatta Budapesten. A szakszervezet legalább „tisztességes bérpótlékot és munkaidő-beosztást” követelt, ha már a vasárnapot elvették tőlük. 

A Munkástanácsok Országos Szövetsége szerint a munka törvénykönyvét mindenképpen módosítani kell, hogy a kereskedelemben dolgozók érdekei ne sérüljenek. Palkovics Imre, a szervezet elnöke szerint rögzíteni kell, hogy a kereskedelemben dolgozók évente maximum négy vasárnap legyenek beoszthatók, a vasárnapi pótlékot pedig 100 százalékra kellene emelni azoknak, akik a négy vasárnapon túl is dolgoznak vasárnap. 

Forrás: Origo