Polt Péter legfőbb ügyésznek és Papp Károlynak, az ORFK vezetőjének küldött feljelentő levelet egy 65 esztendős budapesti férfi: a névtelenséget kérő nyugdíjas ápoló úgy látja, hogy Udvardy György pécsi püspök elkövette a hivatali visszaélés és fenyegetés bűncselekményét. A feljelentő véleménye szerint a püspök utasításával megsértette a sztrájkjogot és a szabad véleménynyilvánítás jogát is – írja a nol.hu.

 

Mint arról írtunk, a pécsi egyházmegye Szent Mórról elnevezett iskolaközpontjában a pedagógussztrájk előtti napokban az intézményvezető a következő hirdetménnyel figyelmeztette az alkalmazottakat: „Kedves Kollégák! Püspök úr a múlt pénteki értekezletünkön részt vett, egyebek mellett arról is szólt, hogy a pedagógus szakszervezetek megkeresték az egyházmegyét. Püspök úr állásfoglalása, kérése egyértelmű: a pedagógusoktól azt kéri, semmilyen munkabeszüntetés, sztrájk kezdeményezésben ne vegyenek részt, ellenkező esetben él eljárási jogával.”

A feljelentő ekképp érvelt a levelében: „Az egyházi iskolák fenntartása leginkább az adófizetői közpénzekből történik. Minden arra illetékes állampolgár kötelessége a köznevelési ügyekhez hozzászólni...” A férfi írásában idézte a sztrájkról szóló törvényt is: „A sztrájkban való részvétel önkéntes... az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető.”

A nyomozóhatóságok vezetőihez forduló fővárosi férfi feljelentett egy ismeretlen polgármestert is a már felsorolt bűncselekmények gyanújával. Lapinformációkból ugyanis megtudta, hogy egy Somogy megyei településvezető fenyegetéssel „tanácsolta” el a sztrájktól a helyi iskola pedagógusait. A polgármester arra hivatkozott, hogy az egyik minisztériumból figyelmeztették: ha az általa irányított település nyerni akar a központi pályázatokon, akkor lépjen fel a sztrájk ellen.

Beszéltünk a feljelentővel, aki kérte, nevét tartsuk titokban. Elmondta, hogy nyugdíjas, korábban a mentőknél és pszichiátriai intézményekben dolgozott, ápolóként. A közügyek mindig fontosak voltak számára, s ha úgy látta, a közérdeket sérelem éri, akkor a legfőbb ügyészhez fordult. Az elmúlt 15 évben mintegy száz alkalommal tette meg ezt, feljelentette – többek között – Szabadi Bélát, az első Orbán-kormány államtitkárát (akit aztán el is ítéltek), s a hatóságokhoz fordult a tiszai ciánszennyezés dolgában. Feljelentéseit többnyire nem találták megalapozottnak.

A pécsi püspök idézett utasítása ügyében – valószínűleg – nem ő lesz az egyedüli feljelentő, hisz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is fontolgatja, hogy az ügyészséghez fordul a sztrájkjog megsértésének gyanújával.

Forrás: Népszabadság