Az egyik pedagógusi szakszervezet kiakadt azon, hogy fontos tantárgyakat nem kéne tanulniuk a szakgimnáziumok diákjainak, akik elbutulnának és váltani se tudnának később – írja a 24.hu.

A földrajzbotrány miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is nekirontott a kormánynak: csütörtöki közleményükben azt írják, a szakképzés átalakításának terve kíméletlen precizitással illeszkedik a nemzeti együttműködés rendszerének köznevelési modelljébe, a kiműveletlen emberfők tömeges „előállításának” unortodox lázálmába.

Azt írják, régóta tudni, hogy a kormány direkt szűkíti a felsőfokú végzettséghez jutás lehetőségét, a szakgimnáziumi rendszer pedig lehetetlen helyzetbe hozza a szülőket és diákokat. Nyolcadikos tanulóknak kéne már pályát választaniuk, miközben az általános műveltség tárgyait vennék ki a tananyagból: a fizikát, kémiát, biológiát vagy földrajzot.

Szerintük aki rosszul választ, annak alig lesz esélye váltani vagy bejutni a felsőoktatásba. Azt írják, optimális esetben “a mindenkori hatalomtól függő félművelt szakbarbárok jelennek meg a munka világában”, rossz esetben motiválatlan, csalódott munkanélküli tömegek kényszerülnek majd közmukára.

Ha így indul be az új rendszer, tanárok százai kerülhetnek nyáron az utcára.

A PDSZ ezért követeli a szakképzési átalakítás felfüggesztését és az egyeztetések megkezdését, persze nem az “illegitim” köznevelési kerekasztal mellett.

Forrás: 24.hu