Ősztől várhatóan megkezdődik a közfoglalkoztatottak leépítése, amely a bürokráciacsökkentés következő lépcsőfoka lesz – jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán Győrben, a KAVOSZ Zrt. által a kis- és közepes vállalkozásoknak szervezett gazdasági fórumon.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: a jelenlegi politikai ciklusnak a legfontosabb feladata a bürokrácia leépítése, és ennek érdekében több állami háttérintézmény a minisztériumokba olvad be, vagy megszűnik.

Kifejtette, a folyamat ősztől folytatódhat, amikor az „állami cégek újragondolása” következtében csökken a közfoglalkoztatottak száma. A legfontosabb azonban az, hogy akik az állami szférából kikerülnek, megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon – hangsúlyozta, majd hozzátette: „nem helyes ugyanis az az elképzelés, hogy míg az egyik oldalon ezeknek az embereknek megszűnnek a munkahelyeik, a másik oldalon felbukkannak a szociális ellátórendszerben”.

Éllovassá válnánk

Az államtitkár elmondta, ma a 4,7 millió munkavállaló közül 1,1 millió közfoglalkoztatott, s ha ebből levonják a rendvédelmi szerveknél, az egészségügyben és az oktatási szférában dolgozók számát, akkor is egy több százezres szám marad, ami magát az állami bürokráciát jelenti. Úgy vélte:

„Magyarország ma inkább számít sereghajtónak, és inkább lehet éllovas, ha a bürokrácia csökkentését konzekvensen végigvisszük”.

Ez a legfontosabb, mert meghatározza egy ország versenyképességét, hogy a vállalkozásoknak milyen bürokráciával kell szembenézniük, és ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, amikor egy külföldi vállalkozás szeretne letelepedni Magyarországon – fogalmazott.

80 jogszabályt módosítanak tavasszal

Csepreghy beszélt arról is, hogy a szabályozási környezetet is tekintve ma Magyarországon a legrosszabb a helyzet a régióban. Példaként említette, hogy egy vállalkozás az adókötelezettsége teljesítésére a régió országaihoz képest háromszor-négyszer több órát fordít.

Elmondta, tavaly 108 olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, amelyek a vállalkozók működésének könnyítését szolgálták. Hozzátette: ezt a folyamatot támogatja Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az javaslata is, hogy ha valamelyik minisztérium jogszabályt hoz, akkor legalább két, a területet érintő jogszabályt ki kell vezetnie azért, hogy jelentősen csökkenjenek az ágazatra vonatkozó jogszabályok.

Tavasszal további nyolcvan jogszabály módosítását tervezik – fűzte hozzá.

Forrás: mno.hu