Az MSZP országgyűlési javaslatot nyújtott be arról, hogy három évig ne lehessen újra törvényt alkotni a vasárnapi boltbezárásról. A javaslatot aligha engedi a parlament elé a Fidesz, de az MSZP-nek ez is jól jön - írja az Index.

Hiába harcolta ki nagy nehezen az MSZP, hogy gyűjthessen aláírást a vasárnapi boltbezárás eltörléséért, a Fidesz keresztülhúzta a szocialisták számítását múlt héten. Hétfőn Rogán Antal miniszter bejelentette, hogy visszavonják a boltbezárásról szóló törvényt, kedden pedig már meg is szavazta az Országgyűlés.

Az MSZP aláírásgyűjtése így ebben az ügyben lényegében okafogyottá vált, számos bolt már ki is nyitott vasárnap. A Fidesz azért is lépett gyorsan, hogy az MSZP-sek ne tudjanak adatbázist építeni, és ne tudjanak kampányt építeni a vasárnapi boltbezárást elutasító hangulatra.  

A fideszes politikuson kívül Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is sérelmezte, hogy azután is folytatódik az aláírásgyűjtés, hogy a Magyar Közlönyben is kihirdették a törvényt.

Az MSZP-seknek azonban szükségük van arra, hogy folytassák az akciót. A másik két ellenzéki népszavazás íveit (földtörvény visszavonása, 2 miliós bérplafon visszaállítása a közszférában) ugyanis a tapasztalatok szerint könnyebb úgy aláíratni, hogy közben a vasárnapi boltzárról beszélgetnek az emberekkel. A szocialisták így a hétvégén úgy döntöttek, elérik, hogy jogosan folytathassák az aláírsgyűjtést, és csapdát állítanak a Fidesznek.

Tóbiás József pártelnök a szocialista képviselőtársaival egy olyan határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely kimondja: 3 évig nem lehet újra bevezetni a vasárnapi boltbezárást, nem lehet módosítani a most elfogadott törvényen. Azért éppen 3 évig, mert a népszavazás eredménye is ennyi időre kötelezné a parlamenti képviselőket.

A törvényhozó hatalomnak ez a gesztusa, a határozati javaslat elfogadás a bizonyíték lehet arra, hogy a társadalom többségének akarata népszavazás nélkül is érvényesül.

Ez kényelmetlen helyzetbe hozza a Fideszt. Ugyanis a következő forgatókönyvek következhetnek:

1. A Fidesz megszavazza a javaslatot, ami egyértelművé teszi, hogy az MSZP sikere a boltbezárás visszavonása. Ráadásul újra felszítja a kormányoldalon a feszültséget, hiszen biztosan akadnak miniszterek, fideszesek és KDNP-sek, akik nem szavaznák meg.

2. A Fidesz leszavazza a javaslatot. Ezzel az MSZP joggal mondhatná, hogy szükség van mégis a kötelező érvényű népszavazásra.

3. A Fidesz tárgysorozatba sem veszi a javaslatot. Ebben az esetben, és ez a legvalószínűbb, nem szavaz a parlament a dologról, de az MSZP-sek akkor azt tudják és fogják mondani, hogy a Fidesz bármelyik pillanatban bezárhatja a boltokat vasárnap, elég ehhez Lázár János, Kövér László vagy Harrach Péter nyilatkozatait elővenni.

Az MSZP ezzel a csellel információnk szerint tehát azt akarja elérni, hogy az emberek továbbra is írjanak nekik alá, így pedig reményeik szerint sokkal könnyebb lesz összegyűjteni a 200 ezer aláírást a föld és a bérplafon ügyében.

Forrás: Index