Legfeljebb havi 20 ezer forintig készpénzesítenék jövőre a cafetériát, és néhány százalékos béremelésre is köteleznék azokat a cégeket, amelyek ezután csatlakoznának a cafetéria-rendszerhez – értesült az RTL Klub. A kormány kedden kezdett tárgyalni a munkavállalókkal és a munkáltatókkal. A munkaadók képviselője életveszélyesnek nevezte az átalakítás várható hatásait - írja a HVG.

Most az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb cafetéria itthon, több mint kétmillióan használják. Másfél hónapja az Európai Bíróság az uniós joggal ellentétesnek ítélte a mostani rendszert, amellyel a kormány korábban kiszorította itthonról a külföldi szolgáltatókat, és ezután sem akarják beengedni őket. Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolta, hogy inkább váltsák készpénzre a juttatásokat – emlékeztetett az előzményekre az RTL Híradó.

A kormány havi 20 ezer forintig engedné a cafetéria készpénzesítését jövőre. Úgy tudni: azok a cégek, amelyek nem fizettek eddig béren kívüli juttatást dolgozóiknak, emelniük kellene a fizetéseket, ha csatlakozni akarnak az új rendszerhez.

A Magyar Hírlap kormányzati forrásokra hivatkozva két százalékos emelésről írt. Ha ez igaz, akkor a havi bruttó 250 ezer forintos átlagfizetés mellé 5 ezer forintos pluszt jelenthetne a cafetéria forintosításából származó 20 ezer forint mellé.

A kormány tárgyalni kezdett az érdekképviseltekkel is az ügyben, de a munkaadók a mostani rendszer megtartását javasolták. Szerintük a dolgozók nagy része nem tudja, hogy a nyugdíjat sem gyarapítaná a készpénzesített cafetéria.

Dávid Ferenc, a VOSZ elnöke szerint a cafetéria készpénzesítése negatív hatással lenne az egészségbiztosításra, az anyasági ellátásra, a táppénzre, a nyugdíjbiztosításra, ahogy fogalmazott, „ez egy életveszély”.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól annyit reagáltak, hogy az ügyben lévő tárgyalások még tartanak a munkaadók és a munkavállalók képviselői között.

A vonatkozó javaslatot legkésőbb egy héten belül kell benyújtani az Országgyűlésnek - hangzott el a hírműsorban.