Ezerötszáz dolgozójának összesen mintegy félmilliárd forintot kellene kifizetnie az egri Markhot Ferenc Kórháznak, amiért jogsértően megvonták tőlük a cafeteriát. Öten pert indítottak, ők már megkapták a pénzt. A többiek követelése bedöntheti az intézményt – írja a Népszabadság.

Az egri Markhot Ferenc Kórház 2010 januárjában kötött megállapodást az érdekképviseletekkel a cafeteriajuttatásról, és – ellentétben a magyarországi kórházak nagy részével – egészen 2013. március végéig fizette is dolgozóinak azt. Az időközben az új, a fideszes megyei közgyűlés által kinevezett igazgató egyoldalúan úgy döntött, a továb­biakban már nem adják oda a dolgozóknak a korábban kialkudott juttatást.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) öt dolgozó nevében pert indított a nekik jogosan járó, nagyjából egyhavi bérüknek megfelelő összegért. A Kúria idén januárban kimondta: a dolgozóknak három évre visszamenőleg jár a cafeteria. A szakszervezet szerint nem csupán az öt dolgozónak, hanem a kórház valamennyi alkalmazottjának, 1500 embernek jár a juttatás.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint azonban a Kúria ítélete nem minden dolgozóra vonatkozóan egyformán érvényes, s mivel közpénzek felhasználásáról van szó, minden egyes dolgozói igényt szükséges megvizsgálni. Erről – meglehetősen bonyolultan – így írtak közleményükben: rögzítették, hogy a három héten belül folytatódó egyeztetésig az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) törekszik minden egyes jogosult dolgozót a tárgyalóasztalhoz ültetni a teljes konszenzus érdekében, „a Mar­khot Ferenc Kórház pedig validálja az intézménynek küldött fizetési felszólításban megnevezett személyek jogosultságát”.

Székely Tamás, az MSZSZ alelnöke elképesztőnek nevezte a fenntartó levelét, ez ugyanis azt sugallja, mint ha a szakszervezetek kötelessége lenne minden dolgozót meg­győzni arról, ne indítson pert a kórház ellen, fogadja el az egyezséget.

– Nem akarjuk bedönteni az egri kórházat, s nem szeretnénk működésképtelenné tenni. Ezért ajánlottuk fel a fenntartónak, s ezért írtuk meg Lázár Jánosnak és Orbán Viktornak is levélben, hogy ezt a pénzt állami segítséggel, több részletben fizessék ki a dolgozóknak – mondta Székely Tamás. Az alelnök szerint a nyertes per óta több százan léptek be a szakszervezetbe, s jogi képviselőjüknek eddig hétszázan adtak megbízást egy esetleges per elindítására.

– Azt szeretnénk, ha a kormány belátná, többet veszít a perekkel

és azok költségeivel, mint ha kifizeti a dolgozónak a nekik egyébként teljesen jogosan járó pénzt. Azért említem a kormányt és nem a ­ÁEEK-t, mert nem látjuk, hogy utóbbi rendelkezne olyan forrásokkal, amelyekből elő tud teremteni több száz millió forintot. A kórház biztosan nem tud, hisz nincsenek tartalé­kaik – mondta az alelnök.

Hozzátette: májusig várnak, de akkor nem lesz más választásuk, mint elindítani a pereket.

Mivel 2013 márciusában kaptak utoljára cafeteriapénzt a dolgozók, követelésük három év múlva elévül. Ezért idén április elsején a hétszáz dolgozó nevében fizetési felszólítást küldött a szakszervezet a kórháznak, hogy a jogfolytonosságot fenntartsa. Ha az állam nem lép, egy hónap elteltével perelniük kell, másképp szintén elvesztik jogosultságukat a pénzre. Ez vonatkozik arra a nyolcszáz dolgozóra is, aki vagy szakszervezeten kívüli, vagy más érdekképviseletnek fizet tagdíjat.Székely Tamás, az MSZSZ alelnöke és Bajusz Krisztina Ilona ügyvéd a dolgozók januári fórumán.

Forrás: Népszabadság