Kifejezetten rossz döntés volna, ha jogutód nélkül szűnne meg a rezidensek munkaadójaként ismert Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ – közölte a Magyar Nemzettel Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke. Hivatalos állásfoglalás továbbra sincs, egy januárban kiszivárogtatott lista szerint viszont komoly veszélyben van az intézmény. Mindeközben a kormány rendeletmódosítással szeretné megoldani azt a reflektorfénybe került problémát, hogy akár öt-hat hónapot is késnek a rezidenseknek járó Markusovszky-ösztöndíj kifizetései.

Bár Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már hetek óta ígéri a végleges listát, továbbra sem tudni, hogy mely egészségügyi háttérintézmények szűnnek meg vagy alakulnak át. Mindez annak tükrében különösen érdekes, hogy a januárban kiszivárgott változat szerint a kormány jogutód nélkül szüntetné meg például az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központot (ENKK), amely egy 2015. júniusi jogszabály szerint a rezidensek munkáltatója.

– Ez biztosan nem kivitelezhető, hiszen az összes rezidens munkáltatójáról beszélünk, nem lehet egyik pillanatról a másikra felszámolni. Az, hogy integrálják egy másik intézménybe, és hasonló struktúrában ugyanúgy működik tovább, talán elképzelhető, de jogutód nélkül megszüntetni nagyon rossz döntés volna, különösen akkor, ha nem határozzák meg jól, hogy mely intézmény veszi át a feladatokat – mondta lapunknak Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke. – Ha a rezidensek valóban támogatandó csoport a kormány szerint, akkor ebbe nem tudom beilleszteni, hogy egyszer csak megszüntetik a munkaadónkat – hangsúlyozta az elnök. Lapunknak az ENKK a megszüntetésére vonatkozó kérdésekre korábban úgy reagált: csak minisztériumi jóváhagyással nyilatkozhatnak, ezért az egészségügyért felelős államtitkárságot kerestük, onnan azonban nem kaptunk választ.

Bér helyett ösztöndíj

A rezidensek elnöke a hónapokat késő Markusovszky-ösztöndíjjal kapcsolatban arról beszélt, a támogatás célja, hogy itthon tartsa azokat a fiatal szakorvosjelölteket, akik fontolgatják a külföldi munkavállalást. Sipka Balázs szerint sokan azonban visszásnak tartják, hogy nem bérként, hanem ösztöndíjként kapják a fizetésüket. Azt sem tartja kizártnak, hogy valaki végül azért választja egy másik ország intézményét, mert bár kiadásai minden hónapban jelentkeznek, bevételei az ösztöndíjak állandó késedelme miatt hónapokig elmaradnak, emiatt pedig nehéz anyagi helyzetbe kerül. Korábban beszámoltunk róla, hogy egy rezidens azért indított petíciót, mert esetében akár öt-hat hónapot is késtek az utalások, és nyomásgyakorlással szeretett volna változást elérni.

Az ő és sok más szakorvosjelölt problémáját orvosolhatja az a rendeletmódosítás, amely várhatóan május 1-jén lép életbe. Hatására ugyanis felgyorsulhatnak a kifizetések. Sipka Balázs elmondta: üdvözlik a változást, ennek eredményeképpen ugyanis papír helyett végre az interneten is le lehet majd adni a havi teljesítési igazolásokat, a gyorsabb ügyintézés révén pedig remélhetőleg idejében érkezik az ösztöndíj.

A jogszabálytervezetben az is szerepel: ha egy rezidens nem tudja igazolni, hogy a képzési tervében foglaltaknak megfelelően teljesítette a szakképzését, akkor az ösztöndíjat abban a hónapban vissza kell fizetnie. Sokan nem tudtak erről, pedig Sipka Balázs szerint ez a kitétel már a korábbi rendeletben is szerepelt. – A kezdetektől fogva ehhez kötötték a Markusovszky-ösztöndíj kifizetését. A rendszer azonban nem mindig működik úgy, ahogyan kellene. Épp a napokban találkoztam olyan esettel, amikor valaki önhibáján kívül nem tudta igazolni a teljesítést, és emiatt ösztöndíjának kifizetése kérdésessé vált. A problémát itt az okozta, hogy változott képzőhelyének akkreditációja. Ez nem a rezidens hibája, mégis külön kérvényt kellett benyújtania az ügyben – tájékoztatott az elnök.

Az Emmi érdekesen időzítette a választ

Sipka Balázs lapunknak korábban az ösztöndíjak kifizetésének elmaradása kapcsán úgy nyilatkozott: már decemberben jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, hogy probléma van, azóta tárgyaltak a megoldásról. Érdekesség, hogy cikkünk megjelenése napján az Emberi Erőforrásuk Minisztériuma közleményben jelezte, az egészségügyért felelős államtitkárság jogszabálytervezetet készített elő, amelynek elfogadását követően a rezidensösztöndíjak kifizetésének ideje jelentősen rövidülhet.

– A késői kifizetést adminisztratív hiba okozza. Ahhoz ugyanis, hogy a rezidens megkapja az összeget, bizonyítania kell, hogy a szakképzés adott időszakát megfelelően teljesítette. Ehhez a kórházi munkáját felügyelő szakorvosnak havonta papíron kell igazolást küldenie az illetékes orvosi egyetemnek. Az igazolás onnan kerülhet az ENKK-hoz. Ez több felesleges kört jelent, hiszen bevonják az egyetemeket is, a papíralapú igazolások és a bürokrácia miatt pedig hosszú időt vesz igénybe, míg kiderül, valóban jogosult-e valaki a támogatásra – mondta Sipka Balázs.

Forrás: mno.hu