Behozza az árát a fertőtlenítőszer. A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban van olyan osztály, ahol megszűntek a kórházi fertőzések a megfelelő takarítás nyomán. Országos szinten azonban a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint más a helyzet: többen halnak bele kórházi fertőzésbe, mint közúti balesetbe. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a budapesti kórházak több mint fele a kézhigiéné biztosításában is alig éri el az alapszintet – olvasható a HírTv oldalán.

Európában évente hárommillióan fertőződnek meg egészségügyi intézményben – és évente 50 ezren halnak bele az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekbe. Az 1001 orvos a hálapénz nélkül Facebook-csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy ma Magyarországon többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint közúti balesetben – pedig a betegségek nagy része megelőzhető lenne.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház tavaly majdnem 9 milliárd forintot költött fertőtlenítőszerre. „Növeltük a fertőtlenítőszerekre fordított költségeinket mind a kézfertőtlenítő, mind a takarító- és fertőtlenítőszereket, de ezzel arányosan pontosan tudtuk mérni az antibiotikum-fogyasztás csökkenését” – mondta Bodnár Attila, a kórház főigazgatója.

A fertőtlenítés pedig behozta az árát. Volt olyan osztály, ahol teljesen megszüntették a fertőzéseket – tette hozzá Bodnár Attila, aki szerint a megelőzés nem pénzkérdés. „A különböző fertőzések, elsősorban a clostridium difficile és az MRSA előfordulását vizsgáltuk. 20-50-100 százalékos javulást értünk el, tehát volt olyan osztály, ahol egyáltalán nem fordult elő ezután a módszernek a bevezetése után kórházi fertőzés” – mondta.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint el kellene érni, hogy minden betegágy végén legyen kézfertőtlenítő. „Maga a kórház is meg kell tegyen mindent, és hogyha nincs erre külön forrása, akkor természetesen ott lép képbe a fenntartó, maga az állam, a minisztérium, hogy biztosítsa ezt a keretet, hiszen ez a legalapvetőbb dolog. Az alapoktól indulunk, akár a hallgatóktól és a legalapabb dolgokat szeretnénk elérni, mi a megoldásra törekszünk és a megoldásban vagyunk érdekeltek” – fejtette ki Dénes Tamás.

A kórházak költségvetésüknek 10 százalékát tudják megspórolni a tisztálkodási alapfelszerelések hiányával, sok kórháznak azonban ez is nagy pénz.  Az Egészségügyi Világszervezet által kidolgozott önértékelési rendszer szerint a budapesti kórházak több mint fele a kézhigiéné biztosításában alig éri el az alapszintet.

Forrás: HírTv