Minden kereskedő köteles feltüntetni a bejárat előtt a nyitvatartást, innen lehet majd tájékozódni, hogy pontosan mely üzletek nyitnak ki április 17-én - nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára pénteken az MTI-nek miután megjelent a Magyar Közlönyben a kereskedelemről szóló törvény módosítása, amely ismét lehetővé teszi, hogy a boltok nyitva lehessenek vasárnap.

 

Vámos György elmondta, hogy a szombaton hatályba lépő törvény a 2015. március 15. előtti állapotot állította vissza.

A főtitkár szerint nem valószínű, hogy a vásárló a 2015. március 14. előtt vasárnap nyitva tartó üzleteket találja majd nyitva e hét utolsó napján is, hiszen a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem minden társaság tudott felkészülni az üzletnyitásra.

Az OKSZ főtitkára emlékeztetett, korábban sem volt nyitva minden bolt vasárnap, általában a bevásárló központokban lévő üzletek, az üzletláncok, szakáruházak tartottak nyitva ezen a napon is, és most is erre lehet számítani.

A most hatályát vesztő törvényben a teljes tiltás alól kivételt képezők - például a virágárusok és a pékek -, akik vasárnap 12 óráig lehettek nyitva, most már ugyancsak egész nap a vásárlók rendelkezésére állhatnak majd - tette hozzá.

Az OKSZ főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a nyitvatartás változását az önkormányzatokhoz mindig be kell jelenteni. Az éjszakai üzleti nyitvatartás is szabaddá válik a törvény hatályba lépését követően, és az alkalmazott is a pult mögé állhat vasárnap, nemcsak a tulajdonos - mutatott rá az OKSZ főtitkára, hangsúlyozva, hogy az alkalmazottakkal a munkabeosztás változását egy héttel korábban kell közölni.

Emiatt a most vasárnap újra kinyitó üzletek csak rendkívüli munkavégzés elrendelésével tudják foglalkoztatni az alkalmazottakat. A rendkívüli munkavégzésért az alkalmazottat 100 százalékos, a vasárnapért 50 százalékos, így most összesen 150 százalékos bérpótlék illeti meg - mondta Vámos György.

 

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ