A kereskedelmi szakszervezetek közül az egyik Lázár Jánosnál, a másik Varga Mihálynál lobbizik, hogy a kormány minél előbb rendezze a boltzárral együtt most eltörölt vasárnapi bérpótlékok és a munkarend kérdéseit – írja a Népszabadság.

A vasárnapi boltzár eltörlése után a szakszervezetek most azt szeretnék, hogy a kormány pontosan szabályozza, hogy mikor, milyen körülmények között kell a dolgozóknak munkát vállalni a hét utolsó napján, és persze, hogy mennyiért. Tavaly ugyanis a vasárnapi bezárás megszavazása után a kormánytöbbség úgy döntött, hogy a nagyobb áruházak dolgozóit a meghagyott öt vasárnapi nyitva tartás esetén nagy, 100 százalékos bérpótlék illeti meg. Azonban az Országgyűlés a vasárnapi boltzár eltörlésével egy füst alatt a bérpótlékot is elvette a kereskedelmi dolgozóktól. Az ellenzék ugyan módosító javaslatokkal szerette volna visszaállítani a vasárnapi pótlékot, ám ezt a kormánypárti többség leszavazta.

A két szakszervezet, a reprezentatív Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a főleg a Tescóban aktív Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) is most a vasárnapi bérpótlék mellett lobbizik. Úgy tudni, hogy a KASZ Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert kereste meg levéllel, míg a KDFSZ a vasárnapi boltzár eltörlését nyíltan ellenző Lázár Jánosnál kopogtatott.

Úgy hírlik, hogy a KASZ levelében 100 százalékos bérpótlékot szeretné megkapni a vasárnapokra, illetve arra kéri a szakminisztert, hogy dolgozzák ki a vasárnapi munkavégzés feltételeit rögzítő jogszabályokat. Szakszervezeti forrásokból úgy értesültünk, hogy az MSZOSZ összehívná a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) a kérdés mielőbbi rendezésére.

Jóval keményebb követeléseket támaszt a KDFSZ, ők alapból 200 százalékos bérpótlékot kérnek vasárnapra, ám ha a dolgozót rendkívüli munkavégzésre osztják be, úgy ezen felül további 100 százalék járna szerintük a dolgozónak. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke elmondta: a jelenlegi munkaerőhiány mellett félő, hogy a vasárnapi újranyitásokkal együtt az így is jócskán túlterhelt dolgozóknak kell még többet dolgoznia. Bubenkó úgy becsülte, hogy a jelenlegi helyzetben 10-15 százalékkal több munkaerőre lenne szükség az áruházakban ahhoz, hogy a jelenlegi munkaügyi szabályoknak megfelelően el tudják látni a vasárnapi ügymenetet is.

Bubenkó azt mondta: jelenleg felmérik, hogy a dolgozók mekkora része demonstrálna a vasárnapi munkavégzés ellen. Az elnök szerint két héten belül döntés születik arról, hogy a szakszervezet demonstrációt kezdeményez-e a vasárnapi bezárás ellen

Bár a kormány több jelét adta, hogy rendezné a bérpótlék kérdését – így Rogán Antal, majd Kósa Lajos is ilyen értelmű nyilatkozatokat tett –, a szakszervezetek aggályai nem alaptalanok. A kormány számára ugyanis komoly fejtörést okoz a kérdés. Akár egy 100 százalékos bérpótlék is eltérően érintené a piac különféle szereplőit, így a „fajlagosan” kis munkaerővel dolgozó diszkontok jól jöhetnek ki egy ilyen lépésből, míg a szupermarketek, illetve a hazai láncok rosszul.

Forrás: Népszabadság