Már most vasárnap kinyitná áruházait a Tesco, ha talál elég embert, akik hajlandóak munkába állni. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az áruház dolgozóitól úgy tudja, a Tesco már megkereste az alkalmazottakat, hogy most vasárnapra hajlandó 200 százalékos pótlékot, azaz háromnapi teljes munkabért fizetni azoknak, akik bejönnének vasárnap – tudta meg az Index.

A cég egyelőre csak önkéntes alapon tudna kinyitni, mert ahhoz, hogy előírhassa a munkavállalóknak, hogy vasárnap is dolgozzanak, a munka törvénykönyve szerint legalább hét nappal előbb kellene szólnia, vagy valamilyen rendkívüli helyzetre kellene hivatkoznia. A KASZ-nál úgy tudják, hogy a legtöbb áruházlánc május 8-án tervez először kinyitni vasárnap, mert így egy hónapjuk van a szükséges átszervezésekre. 

A Tesco egyelőre csak annyit közölt az Index értesüléséről, hogy mérlegelik, kinyitnak-e most vasárnap. 

Egy másik áruház, a Lidl viszont szerdán délután jelezte, hogy biztosan nem nyitja ki az üzleteit most vasárnap. Az áruház közleménye szerint a közel 4000 munkavállalójuk érdekeire tekintettel először megvizsgálják az üzletek működési rendjét és nem borítják fel az erre a hétre kialakított munkarendet. 

Forrás: Index