A rendszerváltás óta nem dolgozott annyi szakértő közösen az oktatás ügyén, mint most a Köznevelési Kerekasztalon – hangsúlyozta a Magyar Időknek Palkovics László oktatási államtitkár. Hozzátette, a Civil Közoktatási Platform valamennyi követelésével foglalkoznak a fórumon, így a párhuzamos tárgyalásoknak nincs értelme. A platform és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken szolidaritási akciót és figyelmeztető sztrájkot tart.

Akinek fontos a magyar oktatás ügye, az jöjjön el a Köznevelési Kerekasztalra, hogy együtt foglalkozzunk a megoldandó problémákkal. A kerekasztal továbbra is nyitott, a Civil Közoktatási Platform (CKP) tagjait is várjuk, párhuzamos tárgyalásoknak azonban nincs értelme – hangsúlyozta lapunknak Palkovics László oktatási államtitkár. Hozzátette: a szaktárca nem érti, miért nem hajlandók részt venni az általuk kezdeményezett egyeztetésen, hiszen a cél közös: a közoktatás átalakítása.

Rámutatott: a rendszerváltás óta nem dolgozott annyi szakértő közösen az oktatás ügyén, mint most a Köznevelési Kerekasztalon. – A kerekasztal már több mint 2000 óra tárgyaláson van túl, összesen 27 munkacsoporti ülést tartottak 65 szervezet részvételével. Számos kérdésben már döntés született, például a minősítési rendszer átalakítását, a tanfelügyelet módosítását és az adminisztrációs terhek csökkentését illetően. Ezenkívül dolgoznak az olyan kérdéseken, mint a kerettantervek módosítása, a tankötelezettség, valamint a pedagógus-továbbképzési rendszer átalakítása. Palkovics László megjegyezte: a szaktárca áttekintette a CKP 12 pontját is, ezek között nincs olyan követelés, amelyről ne beszélnének a kerekasztal munkacsoportjai.

Az államtitkár az április 20-i sztrájkkal összefüggésben leszögezte: a kormány továbbra is azon a véleményen van, hogy minden iskolában biztosítani kell a még elégséges szolgáltatásokat. – A gyerekek érdeke nem az, hogy másik iskolába menjenek vagy otthon maradjanak, hanem az, hogy abban a közösségben legyenek, ahová tartoznak – fogalmazott az államtitkár. Kitért arra is, hogy mostanra a pedagógusok sztrájkbizottságán kívül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) is folynak a tárgyalások. Velük sikerült megállapodni abban, hogy az általuk szervezett pénteki, kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt mindegyik iskolában biztosítják a gyerekek felügyeletét. Palkovics László a CKP péntekre szervezett megmozdulásáról azt mondta: a polgári engedetlenség nem vezethet oda, hogy a gyerekeknek óráik maradjanak el, és ne biztosítsák számukra a felügyeletet.

Tegnap, miután a kormány nem jelent meg az általuk kezdeményezett tárgyaláson, a CKP képviseletében Ercse Krisztina közölte: „megígérik a gyerekeknek, a szülőknek, a dadáknak, a gyógypedagógusoknak, a rendszergazdáknak és a nagymamáknak, hogy nem hagyják abba”. Szerinte a kabinet azt hazudja, hogy minden rendben van, miközben semmi sincs rendben.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviseletében megdöbbenését fejezte ki, hogy a kormány nem élt az általuk felkínált tárgyalási lehetőséggel. Megemlítette: április 15-én kétórás figyelmeztető sztrájk lesz az ország összes iskolájában, amelyet a PDSZ szervez, és a CKP, valamint a Tanítanék mozgalom is támogat. Kérte a pedagógusokat: péntek reggel 8 és 10 között „gondolják végig, mit tudnak tenni a tantestületen belül kis kollektívákban és egyénenként azért, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra”. A CKP egész napra szolidaritási akciót hirdet, amelynek részeként kérik: a pedagógusok alakítsanak helyi szinten kockás köröket és tűzzenek ki fekete szalagot az iskolákra.

Mendrey László, a PDSZ elnöke azt mondta: úgy tűnik, a kormányt nem érdekli, mit mond a többség, és kiprovokálta a sztrájkot. Szerinte a kormánynak óriási felelőssége van abban, hogy ne csússzanak bele az érettségik időszakába.

Forrás: Magyar Idők