Sokkal tovább maradnak munkanélküliek a dohányosok, mint a nemdohányzók. Ha találnak is munkát, kevesebbet keresnek, mint aki füst nélkül él - derül ki egy amerikai tanulmányból.

A dohányzók nehezebben kapnak munkát, mint a nem dohányzók, és sokkal tovább maradnak munkanélküliek is a kaliforniai Stanford Egyetem orvosi karának friss tanulmánya szerint.

Ha talál is munkát a dohányos, kevesebbet keres, mint aki füst nélkül él - olvasható a JAMA Internal Medicine orvosi szaklap friss számában.

A cigarettázás és a munkanélküliség közötti összefüggés felderítésére a kutatók 131 munkanélküli és munkát kereső dohányost kérdeztek meg. A kutatásba bevontak 120 olyan munkanélkülit is, akik nem dohányoztak.

A résztvevőket a kutatás elején, hat hónappal, majd egy évvel később is kikérdezték. Egy évvel a tanulmány kezdete után a dohányosoknak csak 27 százaléka, míg a nem dohányzók 56 százaléka talált munkát.

Azok a cigarettázók, akik elhelyezkedtek, átlagosan óránként öt dollárral kerestek kevesebbet, mint a nem dohányzó dolgozók.

Ugyan a kutatók kimutatták már a kapcsolatot a dohányzás és a munkanélküliség között, az ok-okozati összefüggést nehéz bizonyítani.