Az EMMI-t vezető miniszter az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt a tervezett egész napos tanársztrájkról, az EMMI háttérintézményeinek sorsáról és a Kiss László-ügyről.

Az emberi erőforrások minisztere megegyezést szeretne a köznevelés kérdéseiben. Balog Zoltán az ATV Szabad szemmel című pénteki műsorában kifejtette: az ő felelősségük, hogy mindenkivel beszéljenek, aki javítani akar a köznevelés rendszerén, a felhalmozódott hibákon - számolt be róla az MTI.

A miniszter hangsúlyozta: a köznevelési kerekasztal az, ahol van értelme dolgozni, itt már komoly eredmények születtek. Javasolta, hogy mindenki vegyen részt a kerekasztal munkájában.

Nem olyan ügyről van szó, amelyet egyik napról a másikra lehetne megoldani, de mindenkivel hajlandók tárgyalni - mondta, egyúttal türelmet kért.

Hozzátette: vannak még olyanok, akiknek van mondanivalójuk az ügyben, ezért mindenkit várnak, akik valóban javítani akarnak a helyzeten.

A tárcavezető hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni, és sajnálja, hogy „kockáztatják ezeket az eredményeket”. A kérdéses pontok egy része bérügyeket érint, ezekben „nem tudunk továbbmenni, ez a probléma”, hiszen ehhez plusz 50 milliárd forint kellene, és „ez most nem megy” - fogalmazott.

Úgy vélte, a pedagógusok munkateher-csökkentésébe sem tudnak belemenni, mert az OECD- és más nemzetközi felmérések alapján a magyar pedagógusok óraterhelése így is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, és „ennél lejjebb nem fogunk tudni menni”.

Arról is beszélt, hogy eddig még egyetlen önkormányzat sem kérte, hogy adják vissza az iskolákat. A korábbi rendszer működésképtelen volt, hiszen az önkormányzatok nagy adósságokat halmoztak fel, és ha a fenntartó fizetésképtelen, akkor az iskolák is - tette hozzá. A 21. században ráadásul nem működhet úgy egy intézmény, hogy ne legyen külső minőségi kontroll, ezért hozták be a szakfelügyeletet, a minősítést, és ehhez egységes fenntartó kell - magyarázta.

Balog Zoltán azt is elmondta, hogy a háttérintézményekkel kapcsolatos döntés célja a bürokrácia-csökkentés, és a háttérintézmények sorsáról még nincs végleges döntés.

Ugyanakkor spekulációnak nevezte azokat a korábban az atv.hu-n megjelent információkat, amelyek szerint a háttérintézmények ügye miatt zárt körben a lemondásáról beszélt volna.

Balog azt mondta: a miniszterelnöktől kapta a mandátumát, és amíg ő ezt nem vonja vissza, végzi a munkáját. A német Hayek Clubban korábban általa mondottakkal kapcsolatban pedig kijelentette: a kerítés rossz dolog, ennek nem lehet örülni, de erre a kerítésre szükség volt és van, hogy Európában tisztességes, jó megoldás szülessen az magyar állampolgárok védelme érdekében.

A miniszter Kiss László, az úszóválogatott csütörtökön lemondott szövetségi kapitánya ügyével kapcsolatban hangsúlyozta az emberi méltóság védelmének, valamint a gyermekek védelmének jelentőségét, egyúttal úgy vélte, az is fontos, hogy ha valaki megbűnhődött, képesek legyünk a megbocsátásra.

A miniszter szerint 1962-ben Magyarországon nem volt jogállam, de bűnök, bűncselekmények természetesen voltak.

Szerinte az áldozatok hibáztatása helyett az áldozatokkal való szolidaritásra van szükség.

Azt mondta, ennél kevésbé lényeges kérdés az elismerések esetleges visszavonása, mert ha valaki érdemtelenül kapott meg egy kitüntetést, akkor „az, aki adta, az vállalja az ezzel kapcsolatos hibát, és ne a visszavonással próbálja tetézni a rossz döntését”.

Forrás: atv.hu