Érdekes helyzet alakulhat ki, ha az alkalmazott és a munkáltató szóban – közös megegyezéssel állapodik meg a munkaviszony megszűnéséről. A munkavállaló azonban meggondolta magát, mert kiderült számára, hogy terhes lett. Mi a teendő ilyenkor? Az Adózóna szakértője, dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszol.

A konkrét helyzet a következő: a két alkalmazottal rendelkező kft. egyik dolgozója – mivel a munka mennyisége nagyon lecsökkent, s anyagi gondok is vannak – már hónapok óta fontolgatja a felmondását. Végül március 31-én szóban megállapodtak, hogy közös megegyezéssel kilép. Értesítették a könyvelőt, a kijelentés aznap meg is történt. Mivel az alkalmazottnak más, azonnali munkahelye nem volt, nem várta meg a kilépő papírok elkészültét, azokat a következő héten akarta csak elvinni, és akkor aláírni. Ám a mai napig a munkahelyén nem jelent meg, majd egy e-mailben közölte, hogy ma tudta meg, hogy terhes, így esze ágában sincs semmit aláírni. Kell neki ez a munkahely a szülésig! Tudomásunk szerint nincs betegállományban, március 31. óta a munkahelyén nem jelent meg. Munkájával már hosszú ideje elégedetlenek vagyunk, de sajnos írásbeli figyelmeztetést soha nem kapott. Munkájára semmilyen formában nincs szükség. Mit tehet ilyen esetben a munkáltató?

Valóban nagy kár – válaszol szakértőnk –, hogy március 31-én nem foglalták írásba a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését. Ez alatt tehát nem a kilépő papírok kiadását értem, hanem egy megállapodás aláírását a munkaviszony megszüntetése tárgyában.

Az a főszabály ugyanis, hogy a munkaviszony megszüntetését írásba kell foglalni, ha erre nem kerül sor, az érvénytelen és a jogellenes jogviszony megszüntetés jogkövetkezményeit kell alkalmazni (a munkavállaló elmaradt jövedelem jogcímén kártérítést igényelhet). Egy ponton azonban mind a bírói gyakorlat, mind a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) kivételt tesz. Az érvénytelenség jogkövetkezménye nem alkalmazható, ha a jognyilatkozat a felek egyező akaratából teljesedésbe ment.

Ez jelen esetre lefordítva azt jelenti, hogyha a munkáltató tudja bizonyítani a szóban létrejött közös megegyezést, abban az esetben jogszerűen került sor a munkaviszony megszüntetésére.

A bizonyításra elsősorban tanúkkal kerülhet sor, tehát azokkal a személyekkel, akik jelen voltak a szóbeli megállapodás létrejöttekor, a könyvelővel, aki közvetett tudomásszerzéssel rendelkezik. De akár maga az e-mail is használható lehet a tartalma függvényében. Bizonyítható továbbá a körülményekből így például, ha a munkavállaló a dolgait magával vitte a munkahelyéről azzal a szándékkal, hogy többé nem jelenik meg munkavégzés céljából, és másnaptól, április 1. napja óta nem vette fel a munkát.

Korábbi írásbeli figyelmeztetés meglétének, vagy hiányának nincs jelentősége, mert főszabály szerint e nélkül is megszüntethető a munkaviszony, ugyanakkor jelen esetben, mivel a dolgozó a várandósságra figyelemmel felmondási tilalom alatt áll, a munkáltató nem is közölhet felmondást.

Megszüntethető ugyanakkor azonnali hatályú felmondással a munkaviszony, lényeges munkavállalói kötelezettségszegésre hivatkozással, az igazolatlan távollét ennek minősül.

Így a lehetőségek: ha kétséget kizáróan bizonyítható a felek akaratából teljesedésbe ment közös megegyezés, abban az esetben a munkaviszony megszűnt március 31. napjával, a munkáltatónak ki kell adnia az igazolásokat, el kell számolnia a dolgozóval. Fontos a bizonyíthatóság, mert a munkavállaló jó eséllyel bírósághoz fog fordulni.

Amennyiben nem lehet bizonyítani, a munkáltatónak helyre kell állítani a munkaviszonyt, és felhívhatja a munkavállalót távolléte haladéktalan igazolására, valamint a munka felvételére. Ezek elmulasztása esetén élhet azonnali hatályú felmondással. A dolgozó jó eséllyel keresőképtelen lesz, ebben az esetben OEP-felülvizsgálatot lehet kezdeményezni (várandós nő esetén aligha vezet eredményre).

Amennyiben más lehetőség nem marad, a munkáltatót foglalkoztatási kötelezettség terheli. Ennek során a munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható (például cipelnie kell, sugárzásnak kitett helyen dolgozik).  Ha van felajánlható munkakör, a dolgozó ennek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. Ha azonban a munkavállaló ezt a munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el, fel kell menteni a munkavégzés alól, és erre a tartamra díjazásra sem jogosult. Ha a munkáltatónál nincs megfelelő munkakör, ekkor a kismamát szintén fel kell menteni a munkavégzés alól, mely tartamra alapbére illeti meg.

Forrás: adozona.hu