Életpályaprogramot indít a szekszárdi önkormányzat a szakképzésben részt vevő diákoknak és felnőtteknek a Modern városok program városba jutó forrásaiból - mondta a tolnai megyeszékhely polgármestere az MTI-nek.

 Ács Rezső (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a kormány kétmilliárd forintos támogatást nyújt a szekszárdi szakképzés fejlesztéséhez, a város önkormányzata azt vállalta, hogy öt év alatt ötszáz embert képeznek ki hiányszakmákban.

A polgármester hozzátette: a képzett munkaerő hiánya több területen is jelentkezik Szekszárdon, ami gátolja az autóipari beszállítók tervezett bővítéseit, nehezen lehet építőipari munkákhoz szakembert találni. A kínálatnál nagyobb az igény a dolgozókra a villamosipar, az elektronika és a gépészet területén, hiány van épületgépészekből, hegesztőkből, és 2018-tól a paksi atomerőmű bővítése során is több építőipari szakemberre lesz szükség.

Az önkormányzat 2015. szeptemberben megállapodást kötött a Szekszárdi Szakképzési Centrummal azért, hogy közösen építsenek ki egy sikeres szakképzési rendszert - mondta.

Kifejtette: az életpályaprogram keretében a szakgimnáziumi képzésben négy, a nappali szakképzésben és az esti felnőttoktatási rendszerben húsz szakma elsajátítását segítik majd, a program a pályaválasztástól az elhelyezkedésen át a letelepedésig ad támogatást a résztvevőknek. Az első lépés, hogy az általános iskolában bemutatják, miért érdemes az adott szakmákat választani, majd azon szakmák tanulására próbálják ösztönözni a jelentkezőket, amelyekre szüksége van a városnak is. A sikeres elsajátítás után a letelepedéshez is nyújtanak segítséget, például úgynevezett fecskeházakban. A program része az is, hogy a jól tanuló diákok 25-50 ezer forintos havi ösztöndíjban részesülhetnek, és külföldi gyakorlaton vehetnek részt.

„Azt szeretnénk, hogy a felnőttek közül minél többen kapcsolódjanak be a programba, és tanuljanak Közlése szerint az életpályamodell 2016. szeptemberben száz ember részvételével kezdődik meg; a városban működő autóipari beszállító cégek már idén adnának helyet a képzéseknek. Azt is elmondta: abban bíznak, hogy öt év múlva az életpályamodell piaci alapon működik majd.

Szekszárdon az álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 2015. decemberben 4,1 százalékot tett ki, ami 0,8 százaléka volt az országos átlagnak. A 2016. februári adatok szerint 972 nyilvántartott álláskereső közül 675 embernek volt valamilyen szakképzettsége.
A polgármester kitért arra is, hogy a térségben ma már nemcsak Ausztria, Németország vonzó a képzett szakemberek számára, hanem a magyarországi autóipar is a Dél-Dunántúlon keres munkaerőt, magasabb bért ajánlva. „Az autóipari beszállítóknak ma már nem csupán az olcsó munkaerőre kell építeniük, át kell gondolniuk a stratégiájukat, ami  tulajdonosi döntést igényel” - tette hozzá.