Nagyító alá helyezték a pedagógusok szakszervezeteinek követeléseit, az őket támogató pártok állásfoglalásait, értékelték a követeléseket és a kapcsolódó kormányzati reakciókat. Hiánypótló közlemény következik, írja a 24.hu.

Nyolc pontban foglalták össze meglátásaikat, változtatás nélkül közöljük:

A magyar oktatásügy képviseletére kizárólagos joggal nem tarthat igényt egy sebtében összetákolt közösség, így a Tanítanék Mozgalom sem. A felmérések szerint az iskolák 6%-a támogatja a mozgalmat, a pedagógusok azonban itt is megosztottak annak ellenére, hogy a tiltakozó iskolák igazgatóinak nyomása rájuk nehezedik.

A kormány hivatalos tárgyalásokat folytat a PSZ-szel, a követelések 18 pontjában már egyetértés van, további 7 kérdést a szakszervezet nem tárgyalásos úton, hanem sztrájkfenyegetéssel kíván megoldatni.

A problémák szakmai úton történő feloldására nyitott formában működik a Köznevelési Kerekasztal. Az alternatív Közoktatási Platform a meghívást elutasítja.

Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy a Tanítanék Mozgalom az un. baloldali ellenzék liberális érzelmű szervezése alatt működik, és az oktatásügy jobbítása helyett a kormány megdöntését tűzte kockás zászlajára.

Támogatóink elfogadják, hogy a jogos szakmai érvek mentén a Nemzeti Tantervet módosítani kell és azt a társadalmi elvárásoknak megfelelően a valós élethez szükséges igazítani. A megszűnésre ítélt KLIK feladatai ésszerű szervezeti felépítéssel, decentralizált módon, figyelemmel a szubszidiaritás elveire, megoldhatók.

A diákok leterheltségét autentikus elemzés után optimális szintre kell hozni.

A szakmai egyeztetésekben résztvevő szakszervezetek nyilvánosan határolódjanak el a politikai pártoktól. Elfogadhatatlan az olyan együttműködés is, ahol a politikai babérokra törő személy fenyegetőzését és bocsánatkérésre utasító felszólításait a szakszervezeti mozgalmak magukévá teszik.

A tanulók és szüleik bevonása a pedagógusok munkajogi érdekeinek érvényesítése érdekében nem etikus. A csökkentendő kötelező tanítási óraszám, a béremelés, a tankönyvkiadás kérdésében pedig minimum kérdőjeles a diákok kompetenciája.

Forrás: 24.hu