Valami lesz a Klebelsberg Iskolafenntartó Központtal. A kormányzati állításokból ennyit állíthatunk biztosan, semmi többet – írja a HVG.

 

Akármi is lesz a kifutása a „tanárlázadásnak”, annyit mostanra mindenképp elért, hogy a központi iskolafenntartót már a kormány nem sikertörténetként aposztrofálja, mint korábban, sőt már a Balog Zoltán-féle túltolt bicikli is feledésbe ment.

A Klik mára a katasztrofális állapotba kormányzott közoktatás szimbóluma lett. Ezzel láthatóan a kormány is tisztában van, úgyhogy ki is nyilvánította, hogy megszünteti… ööö… decentralizálja… ööö… még nagyobbra növeli a Klebelsberg Kunóról elnevezett iskolafenntartót. Vagy valami lesz vele.

Eddig annyi biztos, hogy óriási sikereket ért el a kormányzat abban, hogy a Klik-korszak előtt természetes dolgokat talán (pl. az igazgató saját hatókörében hozhat kisebb beszerzési döntéseket, a nyugdíjas tanárnak nem kell azonnal, tanév közepén elhagynia az iskolát stb.) visszaállítja.

Hogy a Kilkkel mi is lesz, annak az eldöntését az olvasókra bízzuk, ehhez segítségül idézünk tíz, az utóbbi hetekben elhangzott kormányzati állítást.

Március 8. kedd

Palkovics László államtitkár kijelentette: egyetértés mutatkozott a köznevelési kerekasztal keddi ülésén abban, hogy a jövőben is szükség van az állami intézményfenntartóra. Ezt azonban az ülésen részt vevő szervezetek még aznap cáfolták, mondván, se szavazás, se döntés nem született a Klik jövőjéről.

Március 10. szerda

A kormány által, felülről létrehozott, a klikes tanárok számára kötelező tagságot előíró Nemzeti Pedagóguskar elnöke a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a Klik vezetője, Pölöskei Gáborné dolgozik a szervezet átalakításán. Ők azt javasolják, hogy maradjon meg az állami fenntartás, de az iskolák és vezetőjük nagyobb önállósága és egyúttal felelőssége mellett.

Március 16.

Rétvári Bence a parlamentben kijelenti: „szeptemberre már nem lesz a mai értelemben vett Klik, és nem lesz adóssága az intézményfenntartónak”.

Március 21. kedd

„A Klebelsberg nyáron, mint olyan, megszűnik” – erősítette meg parlamenti hozzászólását, sőt ment tovább ebben Rétvári Bence az ATV-ben.

Március 25.

Meg nem nevezett kormányzati források a Népszabadságnak elárulták, hogy Pölöskei Gábornét nem csak egy átmeneti időre bízták meg az állami iskolafenntartó irányításával, hanem ő lehet az "új Klik" vezetője is. Ez azt jelenti, hogy nem szűnik meg a Klik, csak átalakul.

Március 29.

Szintén meg nem nevezett kormányzati források a Vs.hu-nak arról beszéltek, hogy a Klik nemhogy nem szűnik meg, még bővül is, a szervezet alá az általános és középiskolák mellett az egyetemeket is betagoznák.

Március 30.

A fenti értesülést cáfolta Palkovics államtitkár, mint ahogy a Klik megszűnését is. Nem marad a központosítás, az állami fenntartó utódja csak fenntartói és munkáltatói feladatokat lát majd el – mondta az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában. Az államtitkár azt ígérte, hogy minden más jogkör visszakerül az iskolaigazgatókhoz, így például a tanárok felmentésének a kezdeményezése is.

Március 31.

A kormány még nem is döntött a Klik sorsáról, de a magyar állam nem fog lemondani a fenntartói jogokról – jelentette ki Lázár János a szokásos kormányszóvivőin.

Április 1.

A Klik helyett mintegy hatvan szervezetet hoznának létre, amely rendelkezik önálló jogi személyiséggel, önálló költségvetéssel – jelentette ki Balog Zoltán az Emmi által kiválogatott 300 igazgató előtt.

Forrás: HVG