A miniszterelnök kommunikációs stábjának javaslatára döntött a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről – értesült a Vs.hu. Úgy tudjuk, az utódba az egyetemeket is betagoznák.

A Klik megszüntetésétől információink szerint azt várják a kormányban, hogy mára az elmúlt évek elhibázott oktatáspolitikájának szimbólumává vált szervezet eltűnésével a hozzá kapcsolódó ügyek, hibák és botrányok is feledésbe merülnek, nem mellesleg pedig lenulláznák az elhúzódó tanártiltakozások egyik legfontosabb követelését is.

A miniszterelnök környezetében információink szerint a pedagógustiltakozások év eleji fellángolása óta fejtörést okozott, hogy hogyan a lehetne javítani a kormány oktatáspolitikájának imázsán. A február eleji államtitkárcsere és a tanárok követeléseiről megindult tárgyalások nem hoztak látható sikert, az újabb és újabb tiltakozó akcióknak pedig visszatérő vezérmotívuma maradt a Klik ostorozása

Be kellett látni, hogy hiába szervezzük át vagy cseréljük le a vezetőjét, a Klik az Klik marad, az átalakítás nem mossa le a hozzátapadó rengeteg negatívumot. Egy új szervezet viszont tiszta lappal indulhat, a kormány pedig felmutathatja, hogy meghallgatta a tüntetők követeléseit– magyarázta a Vs.hu-nak egy a döntésre rálátó, vezető kormányzati tisztséget viselő fideszes politikus.

Azt, hogy a kormány eredetileg nem számolt a Klik megszüntetésével, az emberi erőforrás tárcát vezető Balog Zoltán két hónappal ezelőtti nyilatkozata is igazolja, aki a korábbi oktatási államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit leváltásakor egyértelműen kijelentette, hogy a Klik nem szűnik meg, csak átalakul. Egy héttel később az új oktatási államtitkár, Palkovics László is csak átalakításról beszélt, az átszabással kapcsolatban egy hónapja pedig már csak azt nevezte nyitott kérdésnek, hogy miként decentralizálhatnák a szerinte is túlközpontosított szervezetet.

Ehhez képest jókora meglepetést keltett, amikor egy két héttel ezelőtti nyilatkozatában már tényként beszélt a Klik megszűnéséről Rétvári Bence, az Emmi államtitkára.

Arról, hogy mi és milyen módon léphet a Klik helyére, a politikus nem beszélt, de úgy tudjuk, hogy egy működésében decentralizált, ám még szélesebb hatáskörű szervezet képzel el az átalakításban szabad kezet kapó oktatási államtitkár.

Az egyeztetéseken egyelőre csak állami intézményfenntartóként emlegetett szervezet alá információink szerint az általános- és középiskolák mellett az egyetemeket is betagoznák. A felsőoktatási intézményeknek ma hivatalosan ugyanis az Emmi a fenntartója, de Palkovics László szeretné, ha minden oktatási fenntartói feladat egy kézbe kerülne. A 2014 óta működő felsőoktatási kancellári rendszert az átalakítás nem érintené, az egyetemek, főiskolák gazdasági irányítása továbbra is náluk maradna.

Az új, állami intézményfenntartóról készült koncepció két hét múlva kerül a kormány elé, a parlament még áprilisban dönthet a létrehozásához szükséges törvénymódosításokról és szeptembertől kezdheti meg a működését.

Szerdán a Magyar Időknek beszélt a Klik utódjáról Bíró Gábor, a Köznevelési Kerekasztal tagja. A lap azt írta, a tervek szerint „a konkrét feladatokat több, már önálló költségvetéssel és jogkörökkel rendelkező szervezeti egység látja majd el. Az elképzelések szerint nagyobb mértékben vonják be a döntéshozatalba az iskolaigazgatókat, mivel az a cél, hogy ott szülessenek a döntések, ahol a probléma jelentkezik”.

Forrás: vs.hu