Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kálmán Olgával beszélgetett a magyar kiskereskedelemben kialakult munkaerőhiány okairól és következményeiről.

A legfrissebb munkaügyi statisztikák szerint a kiskereskedelemben alkalmazott magyarok száma nem az elbocsájtások miatt csökken elsősorban, hanem sokkal inkább az emberek otthagyják munkahelyeiket és ha lehetőségük van rá, külföldön keresnek munkát – mondta el a szakszervezeti vezető. Azonban rámutatott, hogy bizonyos áruházláncok bezárása, mint például a Baumaxé is, akár több száz ember munkahelyének megszűnését eredményezheti.
Jelenleg 339.000 fő dolgozik Magyarországon a kiskereskedelem területén, mondta el Sáling. „Szinte az összes nagy áruházlánc keres embert, de azért a pénzért amit ajánlanak, egyszerűen nem találnak alkalmazottakat" – mondta el Sáling, aki elmondása szerint szinte az összes jelentős kiskereskedelmi céggel kapcsolatban áll.
 
  Az a tény, hogy a kiskereskedők rendszeresen fizetnek túlóra pénzt az alkalmazottaiknak azt mutatja, hogy nincs megfelelő számú alkalmazottjuk. “A cégek tudják, hogy bért kellene emelniük, de tartanak attól, hogy ez hatással lesz a nyereségességükre." Hozzátette, a munkaadók szerint az alkalmazottak bérét mintegy 30.000,- forinttal kellene havonta emelni, a jelenlegi 120.000,- forintról 150.000,- forintra, hogy egyensúly alakuljon ki a munkaerőpiacon.
 
  Sáling szerint ezt három-négy év alatt lehetne teljesíteni, amennyiben a kormány is hozzájárulna ehhez. A munkaadók által fizetendő 27 százalékos TB járulék nagyon magas, és Sáling szerint megfelelő bért kell fizetni ahhoz, hogy a megfelelő embereket tudják alkalmazni a kiskereskedelemben. A minőségi alkalmazottak hiánya pedig negatívan befolyásolja a vásárlók elégedettségi szintjét.
A szakszervezeti vezető szerint nincs alapja annak a kormányzati állításnak, hogy az utóbbi időben csökkentek a munkaadók adó-, és járulékterhei.
 
  Véleménye szerint nem volt elegendő az a mérsékelt béremelés, amit 2015 elején adtak, és rámutatott arra, hogy vidéken a dolgozók 60-70 százaléka minimálbért kap, és a már régóta egy helyen dolgozó munkavállalók is csak alig valamivel keresnek többet.
 
  A kiskereskedelmi munkaerőpiac egyensúlyba hozása nagymértékben függ a kormánytól, mivel a kormány határozza meg a minimálbért, az adóterhek mértékét és a különadókat is. Sáling véleménye szerint számos munkaadó igyekszik minimalizálni a munkaerő költségét részmunkaidős munkavállalókkal a teljes munkaidős foglalkoztatás helyett.

Forrás: budapestbeacon.com