A vasárnapi kötelező zárva tartás a KDNP ötlete volt ugyan, de Harrach Péter frakcióvezető szerint nem feltétlenül egyeztetne velük a kormány, ha esetleg módosítanák az idei kapcsolódó rendelkezést. Meg a KDNP-nek világnézeti kispártként egyébként sem kell túlzottan aggódnia a népszerűség, így amiatt sem, hogy kötelező a vasárnapi boltzár továbbra is népszerűtlen intézkedés – tette hozzá.

A vasárnapi boltzár ötletét az előző ciklusban vetette fel a KDNP, de akkor Orbán Viktor miniszterelnök még nem támogatta. Álláspontja azonban idővel megváltozott, és 2015 márciusában annak ellenére bevezették a tiltást, hogy a közvélemény-kutatók folyamatosan jelezték: nagyon népszerűtlen az intézkedés.

A héten a Népszabadság piaci forrásokra hivatkozva írt arról, hogy állítólag felmerült a kormány részéről a vasárnapi zárva tartás eltörlése. A lap szerint erre utalhat az, hogy kiskereskedelmi üzletláncoknál puhatolóznak a kérdésben.

A Népszabadság értesülését a Kormányzati Tájékoztatási Központ alaptalannak nevezte, az Index ennek ellenére úgy tudja: az MSZP népszavazási próbálkozásai miatt a kérdés már a Fidesz elnökségében is felmerült.

A lap megkérdezte az ügyben az ötletgazda KDNP frakcióvezetőjét, aki szerint a kereszténydemokraták nem kaptak információt arról, hogy a kormányzat újragondolná az üzletek vasárnapi zárva tartását.

Harrach Péter azt mondta: pártja javasolta ugyan a vasárnapi zárva tartást, de a döntés későbbi megvalósításában már kevés szerepe volt, így szerinte arról sem feltétlen egyeztetnének velük, ha most módosítanák a rendelkezést.

A helyzet a bevezetés óta eltelt egy évben sem változott, a vasárnapi boltzár megítélése a felmérések szerint továbbra is rossz. A népszerűtlenség azonban nem változtatott a KDNP hozzáállásán. Arra a kérdésre, hogy a döntés népszerűtlensége miatt felülvizsgálnák-e saját korábbi javaslatukat, Harrach Péter egyértelműen nemmel felelt – olvasható a cikkben.

A frakcióvezető ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nézze, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a KDNP-nek világnézeti kispártként nem kell kétségbe esnie a népszerűségének növekedése vagy csökkenése miatt. Úgy érzem, hogy az a támogatottságunk mindig megvan, amire szükség van, és ha következetesek vagyunk, azt a támogatóink jó néven veszik”.

Forrás: HVG