Váratlanul lemond a szakszervezeti vezető, nem is lesz sztrájk, sőt béremelés is lesz. Így érthetetlen a buszos érdekképviselő távozása. Sztrájk helyett béremelés lesz a Volánoknál: 15 ezer dolgozó részesül bérfejlesztésben, s az MNV Zrt. hangzatos és sikerittas közleményt is kiadott. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke pedig bejelentette lemondását – tudta meg az Esti Újság.

Bérmegállapodást kötött a Közlekedési Központok tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége – közölte  az MNV Zrt. kommunikációs osztálya. A jól csengő közlemény hangsúlyozza, hogy  a bértárgyalások során folyamatosan arra törekedett az állami cég, hogy a munkavállalók minél nagyobb arányban részesüljenek bérfejlesztésben, amely jelenleg mintegy 85 százalékukat érinti. A hangzatos dokumentumban azt is közölték, hogy az átlagos béremelés mértéke nemcsak eléri a szakszervezetek által is jelzett három százalékot, hanem meg is haladja azt. Az MNV Zrt. – felelős munkáltatóként – a bértárgyalások során éppen a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező munkavállalók esetében javasolt még az átlagosnál is magasabb béremelést. E szerint a havi 190 ezer forint alatt kereső, több mint 2600 dolgozó fizetése öt százalékkal, míg a magasabb keresetű, csaknem 12 ezer dolgozóé 3,36 százalékkal emelkedik. Emellett a cafeteriakeretek összegének emelésére is lehetőség lesz.

Így igen fura, hogy ilyen hatalmas siker után lemondott Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke , aki éppen ezért május 27-re összehívta a szakszervezet választmányát, ahol bejelenti a lemondását.

Dobit feltehetőleg kikerülték vagy a dolgozók kihátráltak mögüle. Ezt azzal indokolta, hogy a szakszervezetük által képviselt 50 százalékos bérfelzárkóztatási prorgramot megvalósítania, valamint a munkavállalók többségének támogatását megszerezni. Dobi 29 éve dolgozik érdekvédőként.

Forrás: Esti Újság