A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség a Magyar Szakszervezeti Szövetségtől értesült a szakszervezetek és a magyar emberek növekvő elégedetlenségéről.

NEMZETKÖZI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG
Orbán Viktor
Magyarország Miniszterelnöke
1357 Budapest
Magyarország

PERC/AL/pw Brüsszel, 2016 március 24.

Tisztelt Miniszterelnök Úr,
Oktatási rendszer reformja

Tagszervezetünktől, a Magyar Szakszervezeti Szövetségtől (MASZSZ) értesültünk a szakszervezetek és a magyar emberek növekvő elégedetlenségéről, a nemzeti oktatási rendszerrel kapcsolatos fejlemények miatt.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség, 162 ország és terület 180 millió munkavállalójának képviseletében mély aggodalmamat fejezem ki kormánya oktatási reformja miatt, melynek megvalósítására a szakszervezetekkel folytatott megfelelő konzultációk és szociális párbeszéd nélkül került sor. Ezen reformok az oktatás tartalmát és irányítását illetően túlcentralizáltsághoz, valamint a rendszer zavaraihoz és a tanárokra, a diákokra nehezedő elviselhetetlen nyomáshoz vezettek.

Mindezek miatt a szakszervezetek, az összes országos szövetség, szülői- és civil szervezetek támogatásával, két alkalommal tiltakoztak az elmúlt hónapban. Tízezrek vettek részt a Parlament előtti két demonstráción. E világos kollektív üzenet ellenére ugyanakkor, az Ön kormánya továbbra is elutasítja, hogy a szakszervezetekkel párbeszédet folytasson a rendszer egy alkalmas módosításának kidolgozása érdekében.

A munka és az oktatási folyamatok szervezését illető intézményes szociális párbeszéd hiánya, az ügy komolysága, az oktatási rendszer különböző érdekelt feleit elkerülhetetlenül további, spontán megmozdulásokra ösztönözheti.

Mindezek miatt felszólítom, hogy avatkozzon közbe, utasítva vonatkozó kormányzati tisztviselőit, hogy kezdjenek párbeszédet a pedagógus szakszervezetekkel, hogy a jelenlegi hiányokkal és zavarokkal működő oktatási rendszert kijavítsák, s megfelelő megoldást találjanak annak tartalmát és irányítását illetően, melyeket minden érintett támogatni tud.


Tisztelettel,
Sharan Burrow
főtitkár