Nagy vihart kavart a szakmabeliek körében a szünidő derekán a tanároknak tervezett etikai kódex. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Somogyért is felelős ügyvivője a sonline.hu érdeklődésére úgy fogalmazott: szerencsére ez még nem elfogadott szabálygyűjtemény.


   Nevetségesnek, egyben veszélyesnek nevezte a kódex legtöbb előírását. – A PDSZ Országos Választmánya még nem fogadott el állásfoglalást a tervezetről – közölte Nagy Erzsébet –, még gyűjtjük a véleményeket, amelyek a szabadságolások miatt egyelőre nem nagy számban érkeztek. A kollégák szóbeli, közösségi oldalakon jelzett markáns véleménye azonban az – jómagamat is beleértve –, hogy nevetséges, de egyúttal igen veszélyes nemcsak az életvitelre és öltözködésre vonatkozó szabály, de a kódex legtöbb előírása is. Ugyanis többek közt a szabad véleménynyilvánítás korlátozásával, állandó, a magánéletre is kiterjedő, retorzióval való fenyegetettséget is eredményez – fogalmazott Nagy Erzsébet. 

  A pedagógusok etikai kódex tervezetére október 4-éig várja a Nemzeti Pedagógus Kar a véleményeket a http://www.nemzetipedkar.hu/ oldalon.
 
Forrás: sonline.hu