Bár a sztrájktörvény miatt csak a járatok 20-25 százaléka fog kimaradni, Baranyai Zoltán szakszervezeti vezető szerint így is előállhatnak kellemetlen helyzetek az ötnapos sztrájk alatt.

Ahogy arról az MTI híre alapján mi is beszámoltunk, március 28-tól öt napig sztrájkolni fognak a Volán-társaságok szakszervezetei. A Volán-társaságok szakszervezetei hetek óta tárgyalnak a béremelés mértékéről a munkáltató és a tulajdonos (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) képviselőivel, de mostanáig nem sikerült megállapodniuk. Az elmúlt időszakban a kezdeti nullához képest kissé elmozdult a munkáltatói ajánlat, de az érdekképviseletek nem fogadták azt el, mert még mindig nem éri el a munkavállalói oldal időközben jelentősen csökkentett követelését, a 3 százalékos bérfejlesztést és a havi ötezer forintos béren kívüli juttatást.

Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorában elmondta: úgy tervezik, hogy húsvét hétfőn még nem korlátozzák a közlekedést. A második 24 órától kezdve a járatok 20-25 százaléka fog majd kiállni a forgalomból. A szakszervezeti vezető hozzátette: úgy érzik, hogy a sztrájktörvénnyel „kiherélték” a jogaikat, ennek ellenére úgy gondolja, hogy bizonyos útvonalakon ez a járatkimaradás is elegendő lesz a nyomásgyakorlás eléréséhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lesz olyan szituáció, amikor 4 busznyi utasnak kell majd kettőre felférnie.

„Egymás nyakába kénytelenek majd ülni az utasok” – tette hozzá.

 Forrás:  ATV