A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint januárban az 5 főnél nagyobb vállalkozások körében 1,961 millióan álltak alkalmazásban, ami közel 74 ezerrel magasabb az egy évvel korábbi adatnál, de ami még ennél is furcsább, hogy 30 ezerrel több a tavaly év végi létszámnál. Vagyis hirtelen év elején, egyetlen hónap alatt 30 ezren találtak maguknak állást a versenyszférában – írja az mfor.hu.

A változás három okból is meglehetősen szokatlan, furcsa:

1) a munkaerőpiac szezonalitásából fakadóan az év ezen szakaszában sokkal inkább létszámcsökkenések, vagy kisebb mértékű növekedések jellemzőek a piacon. Nincsenek ugyanis szezonális mezőgazdasági és építőipari munkalehetőségek, melyek a tavaszi, nyári időszakokban szokták felhúzni a dolgozók számát. 

2.  Hasonló mértékű növekedésre legutóbb 2010 közepén, nyáron volt példa, de akkor "csak" 23 ezer fős volt a bővülés, és mint azt az 1-es pontban is írtuk, az év azon időszakában sokkal természetesebb folyamatnak tűnik a létszám ilyen mértékű megugrása, mint télen. Ennél nagyobb növekedésre legutóbb 2008 elején volt példa, de az akkori összehasonlítást árnyalja, hogy az adatokat 2014 végén a 2011-es népszámlálás adataira alapozva 2008-ig visszamenőleg vizsgálták felül. 

3) Ha próbáljuk megkeresni a mostani látványos növekedés forrását, azt egyáltalán nem találjuk az ágazati adatokban. Nemzetgazdasági szinten ugyanis egyik ágazatban sem volt kiugró növekedés az adatok alapján. 

+1) Bár januártól él a közmunkások részére nyújtott elhelyezkedési támogatás, azt némi túlzással kizárhatjuk, hogy ennek hatására hirtelen ennyien döntöttek volna úgy, hogy felhagynak a közmunkával és a versenyszférában helyezkednek el. Ez ugyanis nem döntés, hanem lehetőség kérdése. És mivel ilyenkor alacsonyabb intenzitású a munkahelyteremtés a cégek részéről, minden bizonnyal kevesebben tudtak élni az elhelyezkedési juttatással, mint amennyien majd a nyári hónapokban fognak tudni. 

Mindenesetre a versenyszféra látványos bővülése országos átlagban is felhúzta a számokat, januárban 2,947 millióan álltak alkalmazásban, ami havi szinten 36 ezres, éves bázison pedig 100 ezres növekedést jelent.

Emellett a közszférában 871 ezerről 866 ezerre csökkent a létszám, ami nagyban köszönhető a közfoglalkoztatottak létszámának 4500 fős apadásának. Januárban 197 ezren voltak. 

Forrás: mfor.hu