Szinte alig van olyan szakma, szakmacsoport a megyében, ahol ne lenne hosszabb-rövidebb ideje munkaerőhiány – írja a dehir.hu.

Munkaerőhiánnyal küszködik Hajdú-Bihar megye. Ez a probléma korábban az ország nyugati, dél-nyugati részén jelentkezett, mára azonban egyre több munkáltató szembesül vele Kelet-Magyarországon is. Ma már az sem számít ritkaságnak, ha jó nevű, nagy nemzetközi cégek fordulnak segítségért közvetlenül a szakképző intézethez.

- Az National Instruments megfogalmazott egy olyan igényt, hogy magasabb létszámban kellenének elektronikai technikus szakemberek. Természetesen úgy reagáltunk, hogy két iskolában is beindítottuk a képzéseket, a Brassaiban és a Beregszásziban jelentkeztek is a tanulók – mondta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója.

Nem csak az elektronikai ipar küzd szakemberhiánnyal. Hajdú-Bihar megyében óriási a kereslet a munkáltatók részéről például a fém- és az építőipari szakmák iránt is.

- A CNC-esztergályos, a lakatos, hegesztő szakmák mellett az építőipar területén egyre nagyobb a kereslet a kőműves illetve a szobafestő-mázoló valamint az ács szakmák iránt – közölte Mező Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

Hajdú-Biharban jelenleg 32 ezer regisztrált álláskereső van, közülük tízezren élnek Debrecenben. Ezzel szemben valamivel több mint 8 ezer üres álláshelyet kínálnak a cégek. Közülük minden harmadikat nehéz betölteni. A már említett szakmák mellett sok cég keres jelenleg is bolti eladót, péket, szociális gondozót és ápolót.

Mező Barna szerint a duális-képzések beindítása javíthat a munkaerő-piaci helyzeten, de a tapasztalatok szerint az alacsony hazai bérek miatt egyre több szakképzett ember vállal munkát külföldön, a hazainál, akár négyszer, ötször magasabb fizetésért.

Forrás: dehir.hu