A közfoglalkoztatottaknak kínál álláslehetőséget önkéntes szerződéses állományában a Magyar Honvédség - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Belügyminisztérium közreműködésével csütörtöktől a munkaügyi központokon keresztül, egyes járásokra kiterjesztve, közvetlenül szólítják meg mindazokat, akik önként vállalják a katonai szolgálatot és megfelelnek az ezzel járó követelményeknek.

Az a közfoglalkoztatott, aki vállalja az önkéntes szolgálatot és megfelel az általános szolgálati pszichikai és fizikai követelményeknek, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagjává válhat határozott, 3 éves szerződés keretében, amely lejártakor meghosszabbítható.


A szolgálat a szokásos katonai eskütétellel és alapkiképzéssel kezdődik, az első évben közkatona rendfokozattal, a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetésért történik - írta a HM, kiemelve: a honvédelmi feladatokban csak az alapkiképzést sikeresen elvégző, kiképzett katona működhet közre.


„A Magyar Honvédség ezzel is azt juttatja kifejezésre, hogy nyit mindenki felé, aki elkötelezett a haza védelme iránt” - fogalmazott a HM, hozzátéve: emellett - ahogy eddig, ezután is - „természetesen minden, a haza szolgálatát fontosnak tartó fiatalt vár a soraiba”.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján az illegális bevándorlás témájában jelentette be, hogy 400 közfoglalkoztatott előtt nyitják meg annak lehetőségét, hogy belépjenek a honvédség szerződéses állományába.