Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a magyar szakképzési rendszerről tárgyalt Bozsidar Lukarszki bolgár gazdasági miniszterrel Budapesten, akivel áttekintették a régiós együttműködési fejlesztési lehetőségeit is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

Bozsidar Lukarszki további tapasztalatcserét kezdeményezett a Bulgáriában is bevezetni tervezett duális szakképzés magyarországi gyakorlatáról.

Varga Mihály a közlemény szerint kiemelte: a két ország gazdasági kapcsolatainak dinamikus bővülését mutatja, hogy a Bulgáriába irányuló magyar kivitel értéke tavaly megközelítette az egymilliárd eurót, amely az előző évi adatokhoz képest több mint 13 százalékos növekedést jelent.

A felek egyetértettek abban, hogy különösen az elektromobilitás, az egészségipar, a kutatásfejlesztés és turisztika területén nyílik lehetőség a további együttműködésre. Varga Mihály elmondta: Kelet-Közép-Európa az unió legversenyképesebb gazdasági övezete, ezért Magyarország a kétoldalú kapcsolatokon túl a regionális együttműködést is szorgalmazza.

A nemzetgazdasági miniszter emlékezetett: a turizmus fontos motorja mindkét ország gazdaságának. Hozzátette: Kína és a kelet-közép-európai országok közötti turisztikai megállapodás Bulgária és Magyarország számára is az egyik legfontosabb együttműködési lehetőséget kínálja. Felidézte azt is, hogy a bolgár vendégéjszakák száma a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken több mint 35 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben. A két ország közötti turisztikai és üzleti kapcsolatok további javulását szolgálja a november 1-jétől Budapest és Szófia közt közlekedő új légi járat.

Az NGM közleménye szerint a felek egyetértettek abban, hogy közös érdek az európai uniós források minél hatékonyabb felhasználása. Varga Mihály szerint ehhez Magyarország a továbbiakban is számít Bulgária aktív közreműködésére mind a V4+2 (visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia) együttműködése, mind a területi programok keretében. A miniszter arról is beszámolt, hogy a két ország kormányközi gazdasági vegyes bizottság felállítását tervezi - áll a közleményben.