Két táborra szakította a pszichológusszakmát egy törvénytervezet, ami kötelezően Pszichológus Kamarába tömörítené a több mint 11 ezer szakembert. Az érintettek március 16-ig véleményezhetik a kormány törvényjavaslatát – írja a Vasárnapi Hírek.

A Facebookon ezren követik figyelemmel a témával kapcsolatos vitákat, nyitott és zárt csoportokban egyaránt. A kamara ellenzői attól tartanak, hogy ha egy centralizált szervezetbe terelik őket, akkor központilag megfogalmazott elvárások alapján kell ellátni a segítségre szorulókat – hiszen aki vét a kamara etikai szabályai ellen, azt akár több évre is eltilthatják a munkavégzéstől. A törvénytervezetet támogatói szerint viszont a kamara garantálja a valódi érdekvédelmet.

A minisztérium lenne a főnök

Ami a törvénytervezetből kiolvasható: a szakma feletti felügyeletet az Emmi gyakorolná, megszűnne a pszichológusok jelenlegi autonómiája.

Csak az nevezhetné magát pszichológusnak, aki a kamara tagja. Mindenkinek, a felfüggesztett tagoknak is kellene tagdíjat fizetni, ami akár évi 100-130 ezer forint is lehet. Ráadásul a klinikai pszichológusoknak kettős tagdíjjal kell számolniuk, mivel ők a Magyar Orvosi Kamara tagjai is.

„Nem találni a tervezet alapszabályait, azt mondják, majd utólag rakják alá az alapszabályt, és semmilyen garancia nincs arra, hogy a szakma észrevételeit beépítik. Valószínű, hogy a leendő kamara elnöke Bagdy Emőke lánya, Császár Nagy Noémi lenne” – sorolja az ellenérveket egy pszichológus. Majd hozzáteszi: ha a kormány rábólint a tervezetre, akkor a pszichológusoknak olyan kamarába kellene tömörülniük, amit a többségük ellenez.

„A tervezett kamara egységes etikai szabályozás alá helyezné az összes hazai pszichológust, ami hibás koncepció, hiszen egy pszichológusi oklevéllel rengetegféle munka végezhető. Azaz nem lehet egy etikai kódexben összehozni például egy reklámpszichológust és egy pedagógiai szakpszichológust. Nem a kamara, mint szervezet létrehozásával van a gond, hanem a kivitelezés módjával, a törvénytervezettel, amely nem az egységet, hanem a széthúzást erősíti” – mondta lapunknak egy klinikai szakpszichológus.

Uniformizálnának

Aki több tucat munkatársával szakmai csoportokkal és társszakmák képviselőivel együtt a törvénytervezet bírálatán dolgozik.

„Pont azt szeretnék elkerülni, hogy valamilyen oldalinak vagy éppen kormányellenesnek látszódjon a kérdés, szerintünk más koncepcionális alapokra kell helyezni a témát, mint a jelenlegi” – tette hozzá. „Jobb lenne az orvosokéhoz hasonló rendszer: a munkától való eltiltás helyett a felügyelet melletti vagy önismereti munkát előírni” – állítják sokan. A törvénytervezet értelmében az oktatási intézményekben dolgozó pszichológusokra a fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznának.

„Az iskola a gyermekjogok és a gyermekvédelmen keresztül védi a diákokat, nem a fogyasztóvédelmen keresztül. Ha ezeknek a gyermekeknek védelme a fogyasztóvédelemhez kerül, az valójában a gyermeki jogok sérülését jelenti” – véli több szakmabeli is.

„Nem a 11 ezer pszichológusról szól ez a rettenet, hanem mindenkiről, aki volt, jelenlegi vagy jövőbeli kliensé válik” – állítja egy „ellenző”. Másikuk keményebben fogalmaz: „A projekt semmi másról nem szól, mint a kormány kezének meghosszabbításáról és a kötelező tagság után befolyó tagdíjak üzemszerű elköltésének kormány közeli lehetőségéről.

Ha a kamara jelenlegi formájában alakul meg, az eddig szabad és sokszínű pszichológusszakmát felváltja a központi hatalom megtestesüléseként működő kamarai irányítás. Jön a központi agymosás, amit a pszichológusokon keresztül hajt végre a hatalom.

A törvénytervezet legaggályosabb részei:
az Emmi jelöli a vezetőket – választás nincs
a miniszter által kiválasztott vezetés dönt a tagok felvételéről is
a tagdíj megállapításánál egy jól menő, havi körülbelül 400 ezer forintot biztosító magánrendeléssel számolnak, holott egy kezdő iskolapszichológus alig 100 ezer forintot visz haza

Forrás: Vasárnapi Hírek