Nem tartják csodafegyvernek a tanárok a március 30-ára meghirdetett egyórás sztrájkot, többen az időzítését sem tartják átgondoltnak, ám attól nem tartanak, hogy a tanárlázadás néven is ismert mozgalom ettől elhalna, hiszen bőven van, ami táplálja az elégedetlenséget.

Mi idebent nem értjük, miért a tavaszi szünet másnapjára tették a sztrájkfelhívást, ki fogja ezt az egészet megszervezni? - teszi fel a kérdést egy dél-pesti általános iskola igazgatója, amikor a keddi tanártüntetésen március 30-ára beharangozott egyórás pedagógussztrájk fogadtatásáról kérdezzük. A tüntetés egyik vezéralakja, Pukli István iskolaigazgató kissé nagy vonalakban felrajzolt ultimátumot adott a kormánynak: március 23-ig kap időt arra, hogy bocsánatot kérjen az elmúlt hat évben meghurcolt emberektől. Csakhogy az ultimátum lejárta után valóban a tavaszi szünet következik, mindenki elmegy pihenni, nagy kérdés tehát, hogy hogyan egyeztetnek majd egymással a tantestületek a szünet utáni első tanítási napra tervezett figyelemfelhívó akcióról.

A hvg.hu-nak nyilatkozó iskolaigazgatók egy része naiv forradalmi hevületet érez abban, hogy a szervezők mintha úgy gondolnák, a sztrájk majd magától megszerveződik. Mások abban bíznak, hogy a sztrájk reggelén a tantestület úgyis át tudja beszélni, hogyan bonyolítsák az egyórás tanítási szünetet, amely során a tiltakozó tanárok kivonulnának ugyan az iskola elé, de a diákok nyilvánvalóan nem, ők az ügyeletes tanárral maradnának bent az épületben.

Sokan elégedetlenek az időzítéssel

Az időzítést azért sem nevezhetjük az akció erős oldalának, mert vannak iskolák, amelyek saját határkörben meghosszabbítják a tavaszi szünetet, és március 30-án még nem lesz bent senki, aki sztrájkolhatna.

Két okból sem tartja jó ötletnek a Pukli-féle egyórást kezdeményezést az egyik kispesti iskola tantestülete, legalábbis az igazgatónő szerda reggeli rögtönzött közvélemény-kutatása szerint, amelyet a hvg.hu-val is megosztott. Egyrészt ahhoz kevésnek tartják, hogy megingassa a kormányt meggyőződésében. Másrészt viszont a tanárok ennél ütősebb felhívásra, igazi sztrájkra számítottak, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a szakszervezet nemrég adatokat gyűjtött egy esetleges “rendes”, azaz jogszerű sztrájk várható támogatottságáról, és egyes iskolákban akár 90 százalék is az ügy mellé állna. (Ehhez persze hozzátartozik, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és az Emmi között ezekben a hetekben a szolgálati utat betartva már folynak a sztrájktárgyalások, ennek egyik fordulója éppen szerdán volt.)

Túl sokra így nem megyünk - mondta az egyórás sztrájkfelhívásról mondja a hvg.hu-nak Rósa Viktor, a pesthidegkúti Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, szerinte ugyanis a valódi hatása akkor volna a sztrájknak, ha az iskola - ellentétben a mostani kötelezettségeivel - még gyerekfelügyeletet sem láthatna el a munkabeszüntetés alatt. “Ha a vasutasok sztrájkolnak, akkor állnak a mozdonyok. Ha a tanárok sztrájkolnak, akkor a szülők ugyanúgy behozzák a gyereket, legfeljebb órát nem tartunk nekik, így a szülőkhöz már nem feltétlenül jut el, mi a tiltakozás oka” - mondja Rósa Viktor.

Egy másik igazgató is azt mondja, az volna a valódi sztrájk, ha egy napra az összes tanár beteget jelentene, azt megéreznék az emberek is, csak persze félő, hogy ez ellenséges érzéseket is kiváltana, hiszen sok család komoly gondban lenne, ha napközben el kellene helyezniük a gyerekeket.

Az Emmi mindenesetre a hvg.hu-nak úgy értékelte a sztrájkfelhívást, hogy az a jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem törvényes, és arra kérik a keddi ”politikai akció szervezőit”, hogy senkit ne buzdítsanak törvénysértésre.

A kormány gondoskodik a mozgalomról

Pukli István nem csak azt követelte a kormánytól, hogy kérjenek bocsánatot (ezt Áder János államfőtől is követelte), hanem azt is, hogy március 23-ig valódi oktatási kerekasztalt hozzanak létre, szemben a jelenlegi, a nagy pedagógusszervezetek által bojkottált, baráti szervezetekkel feltöltött kerekasztallal.

Az első követelést olyan nagyon nem veszik komolyan a hvg.hu által megkérdezett pedagógusok. Egyrészt nyilvánvalónak tartják, hogy nem fog senki bocsánatot kérni, ahogyan azt is, hogy ha bocsánatot kérne is a kormány, az akkor sem jelentene semmit mélyreható változások nélkül. (A kérdés persze már nem is kérdés, Orbán Viktor már jelezte, hogy nem fog bocsánatot kérni.) Pedig a tanárok örülnének, ha valaki elismerné, hogy “jót akartunk, de rosszul sült el, most megpróbáljuk másképpen” - mondja a hvg.hu-nak Rósa Viktor, a pesthidegkúti iskolaigazgató, hozzátéve, ők tanítják is, hogy a hibázás a tanulási folyamat része.

Azt a követelést már fontosabbnak érzik a hvg.hu által megkérdezett intézményvezetők, hogy a köznevelési kerekasztalhoz a megfelelő szakembereket, gyakorló tanárokat ültessenek le, plusz akár a diákok képviselőit is.

A tanárlázadás támogatottsága viszont rendületlennek tűnik, és ezt főleg a Balog Zoltán által vezetett Emminek köszönhető, amely az elmúlt hetekben még egyetlen olyan húzással sem tudott előállni, amely akárcsak egy kicsit is megnyugtatta volna a tanárokat, a diákokat vagy a szüleiket. A semmittevés minden napjára jut viszont pár olyan, katasztrofális állapotban lévő iskolai vécéről, hibás egyentankönyvről, kifizetetlen számlákról szóló újsághír, amely a Klik és az iskolairányítás alkalmatlanságáról tanúskodik, és akkor a bicskanyitogató, ferdítő vagy fenyegetőző kormányzati nyilatkozatokról, meg a kormánypárti sajtó lejárató kampányáról még nem is beszéltünk.

Beláthatatlan most még, hogy mi lesz a sztrájkból, a fejlemények a kormány reakciójától függnek - vélekedik a tüntetések egyik felszólalója, L. Ritók Nóra. A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájának igazgatója szerint ha folytatják az iskolaigazgatók elleni lejárató kampányt, vagy ha kiderül, hogy a Kliken keresztül próbálják visszatartani a pedagógusokat a részvételtől, akkor komoly ellenállással szembesülhetnek majd.

Az egyórás sztrájk mindenesetre egy bizonyítási lehetőség arra, hogy megnézzük, mennyien tudnának az ügy mellé állni - mondja az iskolavezető, hozzátéve, hogy van, aki szerint az egyhetes türelmi idő az Emmit vezető Balog Zoltánnak is lehetőséget ad arra, hogy átgondolja, mit lép.

Bár Rósa Viktor által vezetett iskolában a korábban ismertetett okokból nem lesz 30-án tanítás, a sztrájkolók azt ígérik, az akciójukat a további heteken is folytatják, egyre nagyobb órazsámban, így a pesthidegkúti sulit is érinteni fogja. “Azt, hogy részt vesznek-e benne a tanár kollégák, azt a lelkiismeretükre bíznám, csak jelezzék előre, hogy meg tudjam oldani a helyettesítésüket” - mondja az igazgató, aki egyvalamivel nagyon nincs kibékülve: hogy miért épp a nemzeti ünnepet használták fel a szervezők a sztrájkfelhívás bejelentésére.

Forrás: HVG