Sok szó esik arról, hogy milyen hasznos a fiatalok számára, ha munka közben szerezhetnek tapasztalatot. De nem csak a diákok profitálnak ebből. Sok vállalat időszakos jelleggel, rugalmas beosztásra, vagy csak egyes projektekre keres kisegítő munkaerőt, máskor pedig éppen az utánpótlás biztosítását indítják el ilyen módon. A fiatalok friss tudással rendelkeznek és lelkesek, a legtöbb esetben rövid idő alatt betanulnak, így gyakorlatban és költséghatékonyság oldaláról is hatalmas segítséget nyújtanak a vállalatoknak – írja a Piac és Profit.

A munkáltatóknak rövid és hosszú távon is megéri diákokat alkalmazni, azonban figyelniük kell arra, milyen elvárásokat támasztanak a fiatalok felé – mondja Baross Levente, a szakmai diákmunkákkal foglalkozó Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke.

– A diák munkavállalók általában nagyon lelkesek, és tényleg szeretnének belelátni a szakma kulisszatitkaiba, azonban fontos, hogy ők nem főállású dolgozók. Számukra az egyetem és a tanulmányaik elvégzése az első, így a rugalmas munkabeosztás létfontosságú. A legtöbbjüknek még nincs gyakorlati tapasztalata így pontos feladatmeghatározást, és az első időkben kontrollt igényelnek. Azonban megfelelő vezető kezei alatt gyorsan beletanulnak a munkába és kiváló segítséget nyújtanak, juniorként is beválnak. Ezt bizonyítja az is, hogy a rajtunk keresztül szakmában dolgozó diákok 74%-át főállásba is felveszik tanulmányai elvégzése után oda, ahol diákmunkás volt.

Kiszervezhető a toborzás

Fontos azonban a folyamatos továbbképzés és a legmegfelelőbb jelöltek kiválasztása. Ebben sokat segíthetnek az erre szakosodott szervezetek, amelyek hatalmas adatbázisokkal rendelkeznek és elvégzik a többkörös kiválasztási folyamatot.

– A Schönherz Iskolaszövetkezetnél a kiválasztottak önéletrajzát csak akkor küldjük tovább partnereinkenk, ha megbizonyosodtunk róla, hogy tényleg megfelelő képességekkel rendelkeznek az állás betöltéséhez. Annak érdekében pedig, hogy a fiatalok tudása megegyezzen a piaci igényekkel, rendszeresen biztosítunk ingyenes technológiai képzéseket diákjaink számára. Az iskolaszövetkezetek legnagyobb előnye a munkáltatók számára mégis az, hogy átvállalják teljes adminisztrációt, munkaügyek intézését, diákok kifizetését is. Így a cégeknek lényegében csak az igényeiket, a feladatokat kell meghatározniuk, és egy költségszámlát telesíteniük.

Az emberen múlik a siker

A diákok beilleszkedése a munkaszervezetbe általában nem okoz problémát. A munkáltatók a kezdetekben azonban szembesülhetnek azzal, hogy a fiatalok nem terveznek hosszú távra. Ennek kiküszöbölése azonban csak a környezeten múlik: ha a munkakörnyezet megfelelő, megvan a szükséges szakmai tudás, amelyet a diák is elsajátíthat, van gyakorlatszerzési és előrehaladási lehetőség, a hozzáállás is változik.

A kiváló munkaerő megtartása, a tehetséges fiatalok saját cégen belüli kinevelése a kkv-k számára különösen fontos, mivel sok esetben ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy a multik által kínált, a kisebbek számára általában vállalhatatlan feltételekkel versenyezve igazán kiemelkedő szakembergárdával dolgozhassanak. Mivel a cégek többségénél prioritássá vált a költséghatékonyság, a HR szakembereknek még innovatívabbá kell válnia, és a megváltozott feltételek mellett alternatív módon kell megoldaniuk a készséghiányok problémáját- vélik a Hays Hungary szakértői. Meg kell találni a tehetséges szakemberek még kiaknázatlan forrásait, illetve kreatív és hatékony módszereket kell kialakítani az új tehetségek azonosítására és megnyerésére.

A másik nehézség a munkáltatók irányából felmerülő bizalomhiány lehet. Annak azonban, aki diákokat alkalmaz számolnia kell azzal, hogy betanítás szükséges. Ha ez megtörténik és a felek kölcsönösen elégedettek, a közös munka hosszú távon gyümölcsöző lehet.

Forrás: Piac és Profit