Személyiségünktől függ, hogy munkahelyi környezetben vagy az otthoni irodánkban érezzük-e jobban magunkat – írja a computerworld.hu.

Szakértők szerint a távolról történő munkavégzés nem mindenki számára jó alkalmazási forma: van, aki kiváló minőségű munkát képes önállóan végezni, míg mások szenvednek, és, hogy ki melyik csoportba kerül, nagymértékben függ a személyiségétől, hozzáállásától.

A pozitívumok

  Először is nem kell bejárni a munkahelyre, naponta órákat a közlekedésre pazarolni. Otthon, kényelmes, biztonságos, nyugodt környezetben dolgozhatunk (ha ez nem biztosított, felejtsük el a távmunkát), időbeosztásunkat magunk határozhatjuk meg. Nem vonja el a figyelmünket a munkától mások hangos telefonbeszélgetése, továbbá kimaradunk a rendszeres irodai drámákból.

A hátrányok

  Kikerülünk cégünk vérkeringéséből, ami jó, ha képesek vagyunk önállóan dolgozni, hatékonyan beosztani időnket, motiválni saját magunkat, és egyedül megbirkózni a problémákkal. Ha azonban rendszeres útmutatásra és ösztönzésre van szükségünk, igényeljük a visszajelzéseket, külső megerősítéseket, akkor garantáltan szenvedni fogunk otthoni irodánkban. Ráadásul kevésbé számíthatunk előléptetésre és fizetésemelésre, ezt a inkább a szem előtt lévő, a vezetők által személyesen jobban ismert kollégák érdemlik ki. Ugyanakkor a leépítések és elbocsátások is gyakrabban sújtják a távolról dolgozókat (mennyivel egyszerűbb és kényelmesebb telefonon közölni a szomorú tényt). Mivel otthon dolgozunk, főnökünknek fogalma sincs róla, hogy mennyire odatesszük magunkat, inkább azt feltételezheti, hogy egész nap csak lógunk. A hátrányok miatt nem ajánlatos karrierünk kezdetén az otthoni foglalkoztatási formát választani.

Forrás: computerworld.hu