Gyakornokaik foglalkoztatásának támogatására pályázhatnak a vállalkozások augusztustól. A pályázók a gyakornoki bérek finanszírozása mellett azok munkavégzéséhez szükséges eszközök beszerzéséhez, valamint infrastukturális- és ingatlanberuházásokhoz is vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek – írja a vallalkozokhitele.hu.

Megjelent a „Gyakornoki program pályakezdők támogatására” című (GINOP-5.2.4-16 kódszámú) felhívás, amelynek 15 milliárd forintos keretösszegéből legalább 1,9 millió, legfeljebb 30 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a vállalkozások. 

Kilenchavi bérfedezetre és infrastruktúra-beruházásra is lehet pályázni

A program kilenc hónapon keresztül nyújt bér- és járuléktámogatást a gyakornok foglalkoztatásához kapcsolódóan, emellett pedig lehetőséget teremt segítő vállalati gyakornoki kapcsolattartó tevékenység ellátására, amely egy szakember kijelölését és foglalkoztatásának támogatását jelenti, akinek feladata, hogy a gyakornok számára szakmai segítséget, támogatást és értékelés nyújtson, valamint az előrehaladásról tájékoztassa a kijelölt szakképzési centrumot. Emellett akár az új munkahely tárgyi és infrastrukturális feltételeinek kialakítására is felhasználható a támogatás. A kedvezményezetteknek cserébe kötelező vállalni, hogy a támogatásból foglalkoztatottak munkaviszonyát közvetlenül a támogatott időszakot követően még legalább 4,5 hónapig, önerőből fenntartják.

Kiket lehet foglalkoztatni?

A program azoknak a járulékfedezetét biztosítja, akik foglalkoztatása új státusz betöltését eredményezi, valamint akik a munkaviszony megkezdésekor 25 évnél fiatalabbak. Képzettségüket tekintve azok foglalkoztathatók, akik az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szabályozott szakképesítéssel rendelkeznek, ugyanakkor nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel vagy felsőoktatásban szerzett szakképzettséggel. Továbbá, a foglalkoztatott gyakornok nem folytathat tanulmányokat nappali tagozaton, és nem is dolgozhat máshol. További feltétel, hogy a gyakornok nem állt munkaviszonyban a támogatást igénylő vállalkozással a támogatási kérelem benyújtását megelőzően.

Forrás: vallalkozokhitele.hu