Aláírásgyűjtésbe kezd az egyik kereskedelmi szakszervezet a vasárnapi pihenőnap megtartásáért. Azt mondják, több százezer embert - eladókat, árufeltöltőket - érint kedvezően az új szabály, mert a vasárnapokat ők is a családjukkal és pihenéssel tölthetik. 15-én, kedden lesz egy éve, hogy életbe lépett a törvény.

Papp Erika egy nagy áruházlánc dolgozója, azt mondja jó, hogy nem kell dolgoznia vasárnap, mert a hétfőtől péntekig tartó munkaidő, óvoda és iskola után a szombat a családi ügyintézés napja. A vasárnap így az egyetlen olyan nap, amikor együtt lehet a család.

„Ha nincs vasárnapi boltbezárás, akkor mi dolgozunk szombat-vasárnap, mindegy milyen nap van” – mondta az M1-nek.

Tavaly március közepe óta kötelező a vasárnapi pihenőnap a nagyobb üzletekben, és az intézkedést támadó akciók ellensúlyozására a Dolgozók Független Szakszervezete egy társadalmi kampányt indított. Azt mondják, fel szeretnék hívni a figyelmet a kedvező tapasztalatokra.

„Az aláírásgyűjtés arról szól, hogy a munkavállalók támogatják azt, hogy vasárnap nem akarnak dolgozni. De nem csak az ő aláírásukat várjuk, hanem minden olyan ember aláírását, aki szolidáris a kereskedelemben dolgozó munkavállalókkal” – nyilatkozta Bubenkó Csaba elnök.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy a kereskedelemben dolgozó mintegy 300 ezer ember 80 százaléka nő, így a korábban vasárnap dolgozók többsége anyaként volt távol a családjától.

A nagyáruházakat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondja: nem érte veszteség a piaci szereplőket a pihenőnap bevezetése után, és elmaradtak a korábban jósolt elbocsátások is.

5,5 tizedszázalékkal nőtt 2015-ben a kiskereskedelmi forgalom, ez minden várakozást egyébként is felülmúlt, és így semmiféle veszteségről nem lehet beszélni. Lehetnek olyan vállalkozások, amelyek kisebb vagy nagyobb eredményt könyveltek el mint korábban, de összességében a mérleg mindenképpen kedvező – szögezte le Vámos György.

Hozzátette: a pozitív mérleghez kellett az is, hogy a vasárnapi pihenőnapot javuló piaci helyzetben vezette be a kormány.