Minden megyei kórházban kevesebb a szakorvos, mint amennyire szükség lenne, erről azonban az intézményvezetők nem szívesen beszélnek - van, aki egyáltalán nem nyilatkozik. Az egykori egészségügyi miniszter szerint attól félnek, ha feltárják a valóságot, megvonják az intézményük működési engedélyét – írja a delmagyar.hu.

– Három olyan szakterület van, ahol komoly nehézséget jelent számunkra az orvoshiány: a belgyógyászat, a sürgősségi ellátás és a sebészet – mondta el Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó főigazgatója. A vásárhelyi és a makói kórház magas belgyógyászati ágyszámához nem könnyű kellő számú szakembert találni, míg a Makón dolgozó sebészek között többen állnak nyugdíjba vonulás előtt – ott ez okozza a gondot.

A sürgősségi orvosok hiánya pedig általános az egész országban, ugyanis az intézményi fejlesztéseket és a sürgősségi rendszer átalakítását annak idején nem hangolták össze megfelelően a képzéssel – magyarázta a főigazgató. Jelenleg az aneszteziológusuk, a pszichiáterük és a szülész-nőgyászuk is kevesebb a kelleténél. Műtős és aneszteziológus szakasszisztenseket is szívesen fölvennének az intézménybe, és ápolóból is lehetne több – jegyezte meg Kallai Árpád.

Kallai Árpád hangsúlyozta, a szakorvosok hiánya nagyobb probléma, mint az ápolóké, akik rövidebb idő alatt képezhetők, mint a szakorvosok. Jó hír – tette hozzá –, hogy a radiológiát három, a patológiát pedig két rezidens erősíti, ugyanis mindkét terület hiányszakmának számít.

A szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház vezetője, Kalmár Mihály ugyan elzárkózott tőle, hogy a szakemberhiánnyal kapcsolatban nyilatkozzon, az intézmény honlapján szereplő állásajánlatokból azonban sok minden kiderül. E szerint a sürgősségi és a belgyógyászati osztályra belgyógyászt, a belgyógyászati osztályra ápolót keresnek, emellett felvennének sebészt, traumatológust és radiológust is. A megyei intézmények közül egyébként a szentesi kórház keresi legaktívabban a hiányzó munkatársakat az egészségügyi szakportálokon is.

Balog Zoltán, az EMMI vezetője tavaly év végén hirdette ki az idei hiányszakmákat: azok a rezidensek, akik ilyen képzésre jelentkeznek, plusz ösztöndíj-támogatást kapnak. A rendelet tíz kórházat, közte a szentesit külön kiemeli mint olyat, ahol minden szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül. Ez is arra utal, jelentős a szakorvoshiány az intézményben.

– A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban folyamatos az álláshelyek betöltése,
az orvoshiány hat százalék körüli, a szakdolgozói létszámhiány kevesebb mint négy százalék, az egyéb dolgozói létszámhiány pedig egy százalék sincs – közölte kérdésünkre Facskó Andrea elnök. – Ugyanakkor más egészségügyi intézményekhez hasonlóan azt érzékeljük, hogy egyre nehezebb a szakképzett, elkötelezett munkaerő megtartása. A megüresedő álláshelyeket igyekszünk rövid határidőn, egy-két hónapon belül betölteni.

Hogy pontosan mely szakterületről hiányoznak orvosok, azt kérdésünkre sem kívánta részletezni a professzor.

Forrás: delmagyar.hu