Két nemzetközi felmérést is kiadtak a tegnapi nőnap alkalmából. Az UNESCO szerint a fejlődő országok iskolai olvasókönyveiben továbbra is hódítanak a szexista, a nők szerepét kizárólag az anyaságra, házimunkára koncentráló sztereotípiák. Közben egy másik, ugyancsak tegnapra időzített felmérés szerint a nők munkaügyi helyzete alig változott húsz év alatt, s továbbra is az oroszoknál van a legtöbb nő vezetői pozícióban – írja az mno.hu.

Sok ázsiai és afrikai ország kisiskolásoknak szánt olvasókönyveiben a nők továbbra is alárendelt szerepet kapnak a férfiakkal szemben: elsősorban anyaként, háziasszonyként jelennek meg, ez pedig károsítja a fiatal iskolás lányok oktatását, énképét – állapítja meg az UNESCO tegnapra időzített felmérése. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jelentése szerint az, hogy a nőket csak anyaként vagy főző-, illetve házimunkát végző személyként ábrázolják, letöri a lányok ambícióit. A jelentést jegyző Manosz Antoninisz szerint ezekben a tankönyvekben a sikeres üzleti vezetők, bolttulajdonosok, mérnökök, tudósok vagy épp politikusok az esetek túlnyomó többségében férfiak. A tanulmány azt is megállapítja, hogy noha az elmúlt években a fejlődő világban is történtek pozitív változások, a kisiskolásoknak szánt segédeszközökben még mindig elsősorban férfiak szerepelnek illusztrációként. Különösen igaz ez a tudományos, illetve matematikai témájú tankönyvekben.

Az UNESCO szerint különösen a szubszaharai tankönyvek diszkriminálnak. A BBC által is bemutatott példák közül egy Kongói Demokratikus Köztársaságban kiadott tankönyvben a miniszter, a politikus és a parlamenti képviselő is egy-egy férfi. A világszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy mintegy félmilliárd nő nem tud olvasni a világban, és ez az összes analfabéta kétharmada. Egy összeállításukban azt a tíz országot – Niger, Szomália, Mali, Közép-afrikai Köztársaság, Jemen, Kongói Demokratikus Köztársaság, Afganisztán, Elefántcsontpart, Csád és a Comore-szigetek – is megnevezték, ahol a legnehezebb sorsa van egy ma születő lánynak érvényesülési szempontból.

Munkát vállalni nőként

Egy másik, ugyancsak nőnapon kiadott tanulmány szerint a nők munkaerő-piaci helyzete tulajdonképpen alig változott valamit az elmúlt két évtizedben. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) arról tájékoztatott, hogy a férfiak és a nők foglalkoztatási aránya mindössze 0,6 százalékot változott a nők javára 1995 óta. Arról is írtak, hogy noha több helyen is könnyebb munkát vállalni nőként, de a minőségi, vezetői munkakörökre továbbra sincs esélyük sokaknak. Az ILO 178 országban elvégzett felmérése szerint a nők hamarabb vesztik el az állásukat, és többen munkanélküliek, mint a férfiak. A világban jelenleg a munkaképes nők 6,2 százaléka állástalan, míg a férfiaknál ez az arány mindössze 5,5 százalék. Emellett hasonló a helyzet a ki nem fizetett túlórák esetében is, ráadásul a nők abból is többet vállalnak a férfiaknál.

Az amerikai Grant Thornton tanácsadó vállalat felmérése szerint az elmúlt öt évben három százalékkal növekedett a nők aránya a vezető üzleti pozíciókban, így arányuk az összeshez viszonyítva 24 százalék. Adatok szerint Oroszországban van a legtöbb nő vezetői pozícióban, arányuk a Fülöp-szigeteken és Litvániában is magas. A sereghajtó Japánban a vezetői posztok mindössze hét százalékát töltik be nők.

Forrás: mno.hu