A hosszú hétvége jó, pláne ha négynapos – ebben mindenki egyetért. Ezért cserébe szombaton dolgozni viszont szívás, és igazából nincs is semmi értelme. Ezen a héten pedig sort kerítünk minden idők egyik legértelmetlenebb munkanapjára – miért nem törlik már el az egészet? – olvasható a Privátbankár oldalán.

Te hiába dolgozol, a többiek nincsenek bent
 
  A nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján az idén három alkalommal kerül sor munkanap-áthelyezésre – volt egy januárban, lesz egy karácsony környékén és mivel augusztus 20. csütörtökre esik, ebben a hónapban is csináltak egy csavart a munkarenden. A hétvége és a csütörtökre vagy keddre eső munkaszüneti nap közé valóban nem lenne sok értelme bepasszírozni egy munkanapot, a nemzetgazdaság is szép bevételtől esne el, ha kiesnének a négynapos pihenőkre időzített üdülések.
 
  Az viszont, hogy cserébe szombaton dolgozni kell, egyértelműen hülyeség. Akinek olyan a munkarendje, hogy egyébként is dolgozna szombaton, annak tök mindegy, mindenki más viszont minimum félvállról veszi az egészet. Sok munkahelyen engedik el akár az egész napot, máshol ugyan kell dolgozni, de mivel rendszerint az üzleti partnereknél, beszállítóknál, vevőknél is teljesen kiszámíthatatlan, hogy van-e valaki, aki fel tudja venni a telefont, érdemi eredményt nem igazán lehet elérni. Még a munkanapot tartó cégek között is sokan tréningre, csapatépítésre vezénylik a testületet - így velük sem most kötjük meg majd életünk bizniszét.
 
  A szakértők is azt mondják, semmilyen gazdasági eredménye nincs a munkanap-áthelyezésnek: ha határidőre el kell készülnie egy feladatnak, az szombati munkavégzés nélkül is megoldható, minden más csak alibizés.
 
A hivatal legalább nyitva van – de minek?
 
  Ha már munkanap, legalább ügyintézhetünk – gondolhatnánk, hiszen számos hivatali ügyfélszolgálat nyitva tart ilyenkor. Ha viszont nekünk is dolgozni kell, semmire sem megyünk vele – ugyanúgy nem alkalmas a munkaidő az ügyintézésre, mint akármelyik pénteken. Ha valaki mégis el tud menni az ügyfélszolgálatra, ne csodálkozzon, ha a szokásosnál nehezebben mennek az ügyek: a közszféra dolgozóinak ugyanúgy joguk van utálni a szombati munkát, mint a versenyszférásoknak.
 
 A közalkalmazottak közül egyébként a pedagógusok utálhatják a legjobban a szombati munkanapokat, nekik sokszor olyan pénteki vagy hétfői napot kell bedolgozniuk szombaton, amikor egyébként nem is dolgoznának például téli vagy tavaszi szünet miatt.
 
A parkolás is tiszta szívás
 
 Ahol van fizető parkolás, ott is igazítják a naptárat: a négynapos pihenő alatt nem kell fizetni (ezt zsigerből természetesnek is veszi az ember), a szombati munkanapon viszont kell – ez viszont a kutyának se jut eszébe. Hiába matricázzák fel a jobb helyeken a parkolóautomatát, ha oda se megy hozzá az ember – aki pedig pénteken este rutinból otthagyja az autóját a hétvégére egy ilyen helyen, a következő munkanapon rögtön mikuláscsomaggal indíthatja a hetet. Kész aranybánya a köztereseknek a szombat – már ha egyébként nincs tele a hócipőjük nekik is a szombati ellenőrizgetéssel.
 
Ami most jön, az még a szokásosnál is értelmetlenebb
 
  Minden évben, amikor közzéteszik a jövő évi munkarendet, mindenki a hosszú hétvégéket kezdi számolni és tervezni – a szombati munkanap fölött viszont simán elsiklunk. Jó példa erre a mostani: mintha semmi extra nem lenne, alig hallottunk arról, hogy bizony be kellene mennünk a melóba. Most ugyan írunk róla, de csak hogy szóljunk: ennek semmi értelme.
 
  Aki pénteken dolgozott, az tudja, hogy kisebbségbe került. Nem reprezentatív felmérésünk szerint ötből három levélre automatikus válasz jön, miszerint a fogadó házon kívül van. Aki nincs szabadságon, az a jó eséllyel igen rövidre fogott munkanap (hiszen a péntek sosem olyan, mint a csütörtök) végeztével már indul is vízpartra.
 
  Életbe lépett ugyanis a legmagasabb fokú hőségriadó: stabilan 36 fok fölötti hőmérséklet lesz a következő napokban, ez ráadásul viszonylag rövid időn belül már a negyedik hőhullám. Miközben erre a hőségre való tekintettel az ország egész területén felfüggesztették az autópályák felújítását, mindenki másnak dolgoznia kellene szombaton…
 
  Ennek a munkanapnak egy igazi eredménye lesz: a munkavállalók többsége szépen elégethet egy szabadnapot, ennek legfeljebb a munkáltatók örülhetnek. A döntéshozóknak pedig figyelmébe ajánlunk egy olyan intézkedést, ami elsöprően népszerű, kellően átütő erejű ahhoz, hogy kivétel nélkül minden médium beszámoljon róla, költségvetési áldozata pedig elenyésző: hagyjuk már a francba a szombati munkanapokat.
 
Van, ahol még a hétvégére eső ünnepet is megkapják a dolgozók
 
  A nemzetközi gyakorlat változatos, így nem lenne unortodox lépés megváltoztatni a rendszert (arról egyébként nem is beszélve, hogy határainkon túl a kutyát nem érdekli, dolgozunk vagy pihenünk-e szombaton). Van, ahol szabadon választhatják meg a cégek, kiadnak-e egy a szabadnapot, de arra is van példa, hogy ha egy munkaszünettel járó ünnepnap hétvégére esik, akkor hétfőn nem kell bemenni dolgozni – hiszen az elv az, hogy az adott alkalmat extra pihenőnappal, családi körben ünnepelhessék az emberek, ami nem valósul meg, ha szombatra esik.

Forrás: Privátbankár